Українка розповіла про навчання в Марокко

Українка розповіла про навчання в Марокко

Укрінформ
У державних університетах Марокко навчання повністю безкоштовне. Такого поняття, як "контракт" не існує.

Про це Gazeta.ua розповіла українка Єлизавета Домбровська, яка 4 роки живе в Марокко. 

"Спочатку приїхала на місяць. Виграла грант на безкоштовне навчання упродовж трьох місяців з проживанням у гуртожитку. Ще сім місяців навчання оплатив батько", - розказала вона. 

За її словами, дівчина навчалася у марокканській школі, яка спеціалізується на вивченні арабської мови. Місяць у закладі коштує понад €1 тис.

Щодо навчання в університеті Єлизавета зазначає, що українці не можуть вступати на бюджет у місцеві університети, оскільки між Україною й Марокко немає угоди про освіту.

"Коли мала повертатися в Україну, познайомилася з майбутнім чоловіком. Вирішила залишитися і вступати в університет. Написала листа мароканському міністру з проханням дозволити навчатися в Марокко в державному університеті. Він дозволив спробувати здати екзамени разом з іншими студентами. Так вступила в інститут інформації і зв'язку на спеціальність "політичні комунікації". Зараз навчаюся на другому курсі магістратури", - розповіла вона.

Українка уточнила, що одне заняття триває дві години. Між першою і другою парою немає перерви. Зате потім - дві години вільного часу. Далі - ще одна чи дві пари поспіль.

"Також тут немає заліків, лише екзамени. Усі письмові. На сесію дається тиждень. Під час останньої було 10 екзаменів. Фактично за день потрібно було здати два іспити. Вони проходять у спеціальній аудиторії, де кожен має окреме робоче місце. Зазвичай дають одне і те ж запитання на всю групу. Роздають два чи три кольорових чорновики та один великий листок, який потрібно здати. Дається 2 години часу, - розповідає Єлизавета. - Спочатку я робила шпаргалки. Усі дуже дивувалися, бо тут ніхто цим не займається. Немає поняття "хабар". Якщо студент не здає екзамен, то переводиться в приватний університет або залишається на другий рік".

Фото з архіву Єлизавети Домбровської

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-