Клімкін поспілкується з представниками угорської громади

Клімкін поспілкується з представниками угорської громади

Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін під час консультацій з угорською громадою Закарпаття щодо імплементації мовної статті закону про освіту запитає у її представників, що ще може зробити держава для покращення їх життя. 

Про це Клімкін заявив на спільному з главою МЗС Латвії Едгарсом Рінкевичсом брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"22 червня у Закарпатті два міністри закордонних справ і два міністри освіти, і угорська громада проведуть консультації... Я, до речі, коли буду розмовляти, буду питати, а що ще, не тільки в сенсі закону про освіту, ми можемо зробити для того, щоб усі наші громади почували себе добре", - сказав Клімкін.

Він зазначив, що позиція української сторони щодо мовної статті є абсолютно чіткою - всі громадяни нашої країни мають володіти державною мовою і усвідомлювати, в якій країні вони живуть.

"Ми вважаємо, що українські угорці мають залишатися на 100 відсотків угорцями, але вони також мають стати на 100 відсотків українськими громадянами, оскільки зараз вони дискриміновані через те, що в них у багатьох немає реального знання української. Тобто те, про що ми кажемо, - це зміна методики, це можливість дати кожному вивчити українську і її використовувати. І вибір, звичайно, особистий далі за кожним, але, звичайно, треба розуміти, в якій країні вони живуть", - акцентував Клімкін. 

Він розповів, що, буваючи на Закарпатті, неодноразово звертав увагу на те, що годинники там показують європейський час. 

"Я завжди кажу: який час - неважливо. Але відчуватати себе громадянами цієї країни - це дуже важливо. І от на цій основі ми будемо з Лілією (Гриневич - ред.) говорити. Все інше - це вже технологія, яким чином буде реалізовуватися закон", - сказав Клімкін. 

Як повідомляв Укрінформ, 22 червня у Береговому відбудеться зустріч міністрів закордонних справ України та Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сіярто з угорською громадою Закарпаття. У ній також візьмуть участь міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер та голова товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович. На порядку денному зустрічі буде питання імплементації закону "Про освіту" в частині мовної статті. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-