МОН виділить два мільйони на навчальні матеріали для українських шкіл за кордоном

МОН виділить два мільйони на навчальні матеріали для українських шкіл за кордоном

Укрінформ
У державному бюджеті на 2018 рік закладено близько 2 мільйонів гривень на розробку матеріалів для українських шкіл за кордоном.

Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з президентом Світового конресу українців Евгеном Чолієм, інформує прес-служба МОН

«Ми зараз нарешті звертаємо свою увагу та підтримку на українські школи за кордоном. Уперше держава в повному обсязі забезпечить відрядження вчителям, які проводитимуть річне оцінювання та ДПА для українських школярів за кордоном. Ми також розробили стандарт української мови як іноземної, що стане основою для організації й проведення сертифікаційного іспиту. Окрім цього, у нас є певна сума коштів - близько 2 млн гривень - на розробку навчальних матеріалів для українських шкіл за кордоном, зокрема суботніх. Ми знаємо, що зараз в цьому є потреба, але переживаємо, аби використати гроші ефективно та зробити дійсно потрібний ресурс»,- сказала Гриневич.

Як зазначається, Евген Чолій підтвердив, що сьогодні дійсно питання забезпечення та доступу до навчальних матеріалів українською для закордонних шкіл постало надзвичайно гостро.

«Ми спілкуємося з різними українськими громадами по всьому світу. І це є навіть молоді громади, і вони зацікавлені підтримувати зв'язок їхніх дітей з Україною. Їм, насамперед, потрібен доступ до матеріалів, а видрукувати їх вони й самі готові. Який дійсно є виклик - це різні індивідуальні ситуації для різних дітей в одній закордонній громаді. Адже, як правило, йдеться про навчання різновікових дітей, які мають різні рівні володіння мовою. Так, ви матимете 7-річного хлопчика, що добре говорить українською, і йому треба дати більше письмо та читання, а поруч з ним в одному класі навчається 17-літня дівчина, що 1-2 слова сказати може. І тут, особливо в питанні суботніх і недільних шкіл, дуже важливий індивідуальний підхід, який повинен мати змогу конструювати вчитель через навчальні матеріали. І, до слова, зовсім інша ситуація, коли ми говоримо про дітей, що є громадянами України і нещодавно переїхали за кордон, де працюють їхні батьки», - пояснила голова Світової координаційної виховно-освітньої ради Світового конресу українців Оксана Винницька-Юсипович, яка також була присутня на зустрічі.

Читайте також: Гриневич пояснила, чому угорські підручники Україні не підходять

У МОН повідомляють, що за результатами спілкування сторони домовилися співпрацювати зі Світовим конгресом українців у розробці навчальних матеріалів для українських шкіл за кордоном. 

Окрім цього, на зустрічі також йшлося про поширення інформації про Голодомор 1932-1933 років як геноцид українського народу та дискусію щодо мовної статті закону «Про освіту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-