У Львові пройде зустріч з літературознавцем української діаспори Марком Робертом Стехом

У Львові пройде зустріч з літературознавцем української діаспори Марком Робертом Стехом

Укрінформ
У Львові відбудеться зустріч із визначним українським діаспорним літературознавцем, культурологом, письменником, телеведучим Марком Робертом Стехом.

Про це йдеться в прес-анонсі події "Україна очима Марка Роберта Стеха", наданим МІОК.

"Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК - ред.) запрошує на зустріч та розмову з Марком Робертом Стехом, визначним українським діаспорним літературознавцем, культурологом, письменником, телеведучим. Громадянин Канади, народжений у Любліні, він присвячує свою працю розвиткові української культури", - йдеться у повідомленні.  

Зазначається, що на зустрічі обговорюватимуться численні проекти Стеха та його художню творчість.

Захід відбудеться 7 червня о 16:00 у НУ "Львівська політехніка", ауд. 204 головного корпусу (ІІ поверх) за адресою: вул. С.Бандери, 12.

Поціновувачам якісного інтелектуального продукту Стех відомий за циклом авторських телепередач "Очима культури", де вчений ділиться з аудиторією глибокими знаннями про постаті, школи і напрямки в нашому мистецтві. Навіть знані імена, як-от Микола Лисенко, Леся Українка, Олександр Архипенко, Тарас Шевченко, Іван Франко, Гнат Хоткевич, Микола Гоголь, Казимир Малевич, у його розповідях набувають нових барв і значень.

Марко Роберт Стех (англ. Marko Robert Stech) — український та канадський літературознавець, письменник, телеведучий. Автор філософського роману-лабіринту "Голос" та незавершеного експериментального роману "Невмирущі". Відомий своїми дослідженнями української літератури, зокрема творів Ігоря Костецького та Емми Андієвської, драматургії Миколи Куліша. 

Народився 1961 року в Любліні (ПНР). З 1982 року живе в Канаді. Доктор славістики (завершив докторат в університеті Торонто; захистив дисертацію про драматургію Миколи Куліша); магістр інженерії.

У 1980-х рр. заснував і був мистецьким керівником Авангардного українського театру (АУТ); став співзасновником (разом з Адріяном Іваховим) новаторського журналу "Термінус", який виходив у 1986–1989 роках. Продюсер фільму "Кисневий голод" (реж. Андрій Дончик) (1992), асистент-продюсер "Лебединого Озера. Зони" (реж. Юрій Іллєнко) (1990).

Директор Видавництва Канадського інституту українських студій, менеджер проекту "Енциклопедії України в Інтернеті" та англомовного видання "Історії України-Руси" Михайла Грушевського.

Викладає курс історії української культури в Йоркському університеті в Торонто.

2016 року побачила світ його книга "Есеїстика у пошуках джерел".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-