Поляків ознайомлять із київським періодом Малевича

Поляків ознайомлять із київським періодом Малевича

Укрінформ
У Варшаві прочитають лекцію "Малевич у Києві. Неймовірне повернення", яка стосуватиметься українського авангарду та київського періоду творчості художника Казимира Малевича. 

Про це повідомляється у прес-анонсі Національного музею у Варшаві.

"Казимир Малевич – один з найвідоміших у світі художників. Він народився у Києві та жив в Україні до 18 років. Тут він отримав першу освіту і створив перші свої картини. Лекція буде присвячена найменш відомому періоду всесвітньо відомого митця та неймовірній історії його повернення до міста (Києва - ред.), в якому він народився", - йдеться в анонсі.

Захід відбудеться у четвер, 24 травня, о 18.00 у кінотеатрі MUZ.

Прочитає лекцію українською мовою дослідниця українського авангарду, керівник ГО "Інституту Малевича" Тетяна Філевська, але передбачено польський переклад.

Захід триватиме близько 90 хвилин. 

Вхід вільний.

Як відомо, Наприкінці 2015 року мистецький світ облетіла новина – в Києві віднайдені нові тексти Казимира Малевича та документи, що стосуються його викладання в Київському Художньому Інституті в 1929-1930 роках. І навіть свідчення про створення Дослідчого Кабінету, своєрідного наукового інституту Малевича. Понад 70 машинописних та кілька рукописних аркушів майже 90 років зберігалися в архіві мистця Мар’яна Кропивницького, викладача й асистента Дослідчого Кабінету. 

Читайте також: Дослідники з'ясували, де саме в Києві народився Малевич

Тетяна Філевська - арт-менеджерка та дослідниця українського авангарду, авторка книжок “Казимир Малевич. Київський період 1928-1930”, “Дмитро Горбачов. Случаї”, сценаристка та креативна продюсерка документального фільму “Малевич”. Засновниця і директорка громадської організації “Інститут Малевича” (2016).

Закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Працює з 2003 року в українській культурі як арт-менеджерка та кураторка (Фонд розвитку сучасного мистецтва "ЕЙДОС", Фундація Центр Сучасного Мистецтва, Фонд ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив, в команді Мистецького Арсеналу над Освітньою та публічною програмою Першої Київської бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2012). 

З 2009 року вивчає український авангард. Cпівкураторка курсу "Київські лекції Малевича. Реконструкція" (2015). Ініціаторка та організаторка Міжнародної наукової конференції “Казимир Малевич: київський аспект” (2016).

Авторка статей, опублікованих у журналі "Український тиждень", онлайн виданнях “Українська правда”, “Платформа”, “Коридор” та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-