Єдиний україномовний ліцей у Румунії поповниться книгами з України

Єдиний україномовний ліцей у Румунії поповниться книгами з України

Фото
Укрінформ
Український ліцей ім. Тараса Шевченка, що знаходиться в румунському Сигеті, отримає з України понад тисячу томів літератури.

Про це у Фейсбуці повідомив організатор акції Віталій Кодря.

"У п'ятницю плануємо бути в єдиному україномовному навчальному закладі Румунії - українському ліцеї ім. Шевченка, що в Сигеті Марамороському. Румунські українці, яких 60 тисяч, не мають ні телебачення, ні газет-журналів, ані книгарень. Неймовірні українці зібрали з усіх куточків України понад тисячу томів різноманітної літератури - від довідників-хрестоматій-словників до казок про Івасика-Телесика та Котигорошка", - написав він.

Кодря подякував усім, хто долучився до збору коштів на паливо та супутні витрати, аби доставити український вантаж за місцем призначення.

"Дуже всім вдячні! Назбиралося 2 з лишком тисячі. На паливо нам вистачить. Перераховувати більше не треба!", - додав організатор акції.

Як відомо, український ліцей імені Тараса Шевченка в місті Сигіт - єдиний навчальний україномовний заклад в Румунії. Він був заснований восени 1944 року. Через шість років на базі закладу було відкрито Українську педагогічну школу, яка функціонувала до 1960 р., після чого її перетворили на румунську.

У 1990 р. було відновлено український відділ, що готував вчителів початкових класів і вихователів дошкільних закладів. А вже у 1997 р. відновили і діяльність українського ліцею ім. Т.Шевченка в Сигіту як самостійного навчального закладу з трьома початковими - одним гімназійним та п'ятьма ліцейними класами. Тоді вперше було здійснено набір учнів на математико-фізичний профіль з викладанням українською мовою. З 1998 року було введено спеціалізацію "інформатика" з викладанням українською мовою, пізніше запровадили два профілі в ліцейних класах – “педагогіка” і “математика та інформатика”.

З 2014 року директором українського ліцею є Касян Піцура.

У минулому році український ліцей ім. Тараса Шевченка в румунії відзначив 20-у річницю відновлення єдиного україномовного ліцею в країні.

Станом на вересень 2017 року загальна кількість учнів у навчальному закладі становить 185.

В ліцеї здебільшого навчаються діти з українських родин Мараморощини із сіл Ремети, Вишівська Долина, Бистрий, Луг над Тисою, Кричунів, Кривий, Рускова, Поляни та інших, хоча є й етнічні румуни і навіть студенти з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-