У Києві презентували виткану карту України

У Києві презентували виткану карту України

Фото
Укрінформ
Народні майстри з областей України, які зберігають традиції українського ткацтва, представили ткане панно "Карта України", що складається зі шматочків традиційного ткацтва регіону, який вони представляють.

Захід відбувся днями в Національному центрі народної культури "Музей Івана Гончара" у рамках презентації Всеукраїнського просвітницького проекту "Ткана Україна", повідомляє Український інтерес.

"До створення панно долучилось 17 майстрів із 13 областей України. Воно має вигляд мапи нашої держави, кожна область якої зіткана в техніці, притаманній конкретній території. Над створенням "кордону країни" (27 метрів стрічки) працювало понад 60 осіб", - йдеться у повідомленні.

Цей проект отримав підтримку у вигляду гранта від Президента України.

"Ми поставили собі завдання популяризувати ручне традиційне ткацтво. Задум втілюється 4 роки, а рік тому надумали зробити щось більш інтерактивне і отримали підтримку від Мінкультури – грант Президента. Це дозволило покрити частину витрат. Ми їздили країною, знаходили народних майстрів, цікаві техніки. Все це вилилося у розмаїте панно "Єдина Україна". Ми мали на меті представити всі техніки ткання одягу та ужиткових речей – від найпростіших до найскладніших. Намагаємося відшукати давні техніки виготовлення текстилю, розповісти сучасникам і навчити їх, щоб традиція не урвалася. Хочемо щоб люди зацікавилися регіональними особливостями, почали вивчати, розпитувати про них музейників. Адже лише знання своїх традицій, культури, символіки робить нас нацією", – зазначила куратор проекту Дарина Алєксєєнко.

Зазначається, що до ткання Кримського фрагменту майстриня з Кропивницького – волонтер Валентина Добровольська – залучила військових з обласного шпиталю, яким вона постійно дає уроки ткацтва.

Від Міністерства культури майстрам вручили подяки за вагомий внесок у справу збереження і популяризації традиційної культуру та високу професійну майстерність. Майстри, в свою чергу, висловили вдячність за увагу до важливої української традиції.

За словами організаторів, проект довготривалий, тому в перспективі – залучення до його реалізації навчальних закладів 1-3 ступенів.

Панно "Єдина Україна" передадуть Донецькому обласному художньому музею.

Фото: Олена Євтєєва

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-