Українці Канади долучилися до ініціативи відкриття меморіалу жертвам комунізму в Оттаві

Українці Канади долучилися до ініціативи відкриття меморіалу жертвам комунізму в Оттаві

Укрінформ
Монумент пам’яті про жертв комунізму у центрі Оттави будують з ініціативи польської, української і в’єтнамської діаспор Канади.  

Про це повідомляють Стожари.

"Запропонований десять років тому у Канаді проект будівництва пам’ятника жертвам комунізму буде реалізований. Монумент мають намір встановити у центрі Оттави наприкінці цього або на початку наступного року", - йдеться у повідомленні.

Захід фінансується благодійною організацією Tribute to Liberty, яка була cтворена у 2008 році. Організація об’єднує представників найважливіших етнічних організацій у Канаді, таких як: Конгрес канадської Полонії (KPK), Конгрес українців Канади (КУК), Конгрес в’єтнамських біженців та ініші.

"Завдання проекту – це побудова національного меморіалу жертвам комунізму. Канада – це країна іммігрантів і, за нашими підрахунками, приблизно 8 млн людей, тобто майже четверта частина населення – це вихідці з країн, поглинуті комунізмом. Вони або самі є його жертвами, або такими були їхні предки", – сказав голова організації Tribute To Liberty Людвік Клімковський.

Він зазначив, що оскільки Оттава – це столиця Канади, то для усіх місць пам’яті потрібна згода та підтримка канадських уряду й парламенту. Вартість пам’ятника складе 3,5 мільйони канадських доларів (понад $2,7 мільйона).

Офіційна назва пам’ятника у перекладі на українську мову звучить як «Меморіал жертвам комунізму – Канада, країна притулку» (англ. The Memorial to the Victims of Communism – Canada, a Land of Refuge). За словами голови організації Tribute To Liberty, польська громада у Канаді, зокрема полонійні організації, підтримують цей проект. Це, зокрема, Kонгрес канадської Полонії, Спілка польський комбатантів, «сибіряки» та багато інших. Однак найбільш активними у цій справі є канадські в’єтнамці та корейці.

Клімковський зазначив, що люди у країнах, з яких вони прибули, продовжують жити під гнітом комунізму. У зв’язку з агресією Путіна, ситуацією на Донбасі та відродженням у частині країн комунізму, також понад мільйонна українська діаспора у Канаді дуже зацікавлена у встановленні цього меморіалу.

"Хочемо зберегти пам’ять про людей, котрі самі пережили комунізм; їхні спогади, життєві шляхи та документи. Це покоління поступово покидає нас, але нині немає, як наприклад у випадку жертв Голокосту, кодифікованої системи, широкої бази наукових робіт. Декілька чудових років тому я запропонував створити так звані стіни пам’яті. Я попросив співгромадян, аби принаймні крихітне проміле зі 100 мільйонів людей, жертв комунізму, представила на цій стіні свою історію", – сказав Клімковський, який є водночас є віце-головою Kонгресу канадської Полонії.

Він зазначив, що прізвища цих осіб будуть об’єднанні з інтерактивною системою, веб-сторінкою, на якій можна буде прочитати історії багатьох родин. Бронзовий монумент, завширшки 24 м та заввишки 4 м, встановлять на площі, що помістить 700 людей.

Його головним компонентом буде Арка пам’яті, складена з 365 окремих елементів, що представляють кожен день року. Кожний елемент покаже один з історичних моментів, наприклад Варшавську битву, Катинь, Солідарність, різанину на Площі Тяньаньмень у Пекіні, падіння Берлінської стіни.

"Важливо, аби люди дізналися якомога більше про історію комунізму, про жертв, починаючи від більшовицької революції. Гадаємо, усі розуміють, що історія комунізму не завершилася (…). З сумом констатуємо, що як на цьому боці океану, так і у Західній Європі, не так часто говорять про жертв комунізму, яких є 100 мільйонів, як про жертв інших жорстоких примх історії", – підкреслив Клімковський.

Фото - Стожари

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-