У Франції дізнаються про українську молоду поезію

У Франції дізнаються про українську молоду поезію

Укрінформ
У березні в Парижі та Леоні пройдуть прем’єрні покази театрального перформансу "Визнання і гідність" ("Re-co-naissance et dignité"), в основі якого вірші молодих українських поетів.

Про це повідомляє "Галицький кореспондент".

"У середу, 7 березня 2018, в Українському культурному центрі в Парижі та в п’ятницю, 9 березня 2018, в театрі Carré 30 в Ліоні пройдуть прем’єрні покази театрального перформансу Re-co-naissance et dignité, поставленого французьким режисером Клеманом Перетятко", - зазначається у повідомленні.

Основою театрального перформансу стали тексти молодих українських поетів, серед них і співавторка проекту з Івано-Франківська - Ліда Зінько.

"Ми обрали саме цих молодих поетів, оскільки майже всі вони народилися в незалежній Україні і не знали радянського режиму. Вони дорослішали під час подій Майдану, які вплинули на їхнє світосприйняття. Це - покоління, яке хоче вільно обирати майбутнє своєї країни", - коментує Клеман Перетятко.

У свою чергу, співавторка проекту Ліда Зінько додала, що завдяки цьому перфомансу глядачі зможуть ознайомитися з українською поезією молодих поетів. 

"Я переконана в тому, що українська поезія нічим не поступається європейській. У нас багато молодих талантів, які, на жаль, мало відомі в широких колах. Проект Re-co-naissance et dignité - спосіб відкрити нову українську поезію не лише для французької публіки, але й для української діаспори у Франції", - зазначає вона.

Окрім неї, учасниками перформансу стануть: Богдан-Олег Горобчук (Житомир), Елла Євтушенко (Київ), Лессик Панасюк (Житомир), Дарина Гладун (Хмельницький), Тарас Малкович (Київ). В одному дійстві поєднаються сучасний театр, відеопоезія та театр тіней, відправною точкою для яких стали вірші, написані авторами протягом останніх років.

Важливою частиною експериментального дійства стане цикл відеопоезії «Долаючи тишу» створене мистецьким об’єднанням «Щогла» за підтримки Міністерства культури України і благодійного фонду «Смолоскип». До циклу увійшли кліпи на тексти Лесика Панасюка, Елли Євтушенко, Тараса Малковича, Дарини Гладун та Богдана-Олега Горобчука. 

Re-co-naissance et dignité - це спільний проект режисера Клемана Перетятка (Театральна компанія "Collapse") та мисткині з Івано-Франківська Ліди Зінько. Він є частиною творчого циклу "45 millions d’Ukraine" ("45 мільйонів українців"), який об’єднує театральні постановки на українську тематику.

Назва проекту символізує етапи визнання культури суспільством: naissance - народження культури, connaissance - знайомство з культурою, reconnaissance - народне та міжнародне визнання. Слово "dignité" (гідність) відсилає до Революції Гідності, яка стала символом молодого покоління українців. 

Проект Re-co-naissance et dignité відбувається в рамках фестивалю "Printemps de Poètes" за сприяння Європейської культурної фундації, Міністерства культури Франції, Управління з питань культури в регіоні Овернь-Рона-Альпи (DRAC Auvergne-Rhône-Alpes), Українського культурного-інформаційного центру в Парижі при Посольстві України в Франції, театру "Carré 30", асоціації "Lyon-Ukraine", ради комун Forez-Est та мистецького об’єднання "Щогла".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-