Цей день в історії: Пам'ять Оксани Лятуринської

Цей день в історії: Пам'ять Оксани Лятуринської

Укрінформ
116 років від дня народження Оксани Михайлівни Лятуринської (1902–1970), української письменниці, скульптора, громадської діячки. 

На початку 20-х років нелегально потрапила до Німеччини, потім переїхала до Праги, де на той час був один із провідних центрів українського еміграційного життя. Розпочавши співпрацювати в Союзі українок, знайомиться з поетами-емігрантами Євгеном Маланюком, Олексою Стефановичем, Оленою Телігою і Олегом Ольжичем. У Празі Лятуринська закінчила Українську гімназію, вступила до Чеської Вищої мистецько-промислової школи, відвідувала Українську студію пластичних мистецтв.

Скульптура, різьбярство, а також живопис стали, за визнанням самої мисткині, основним її фахом на все життя. У її мистецькому доробку були скульптурні і живописні портрети Марко Вовчка, Михайла Грушевського, Олександра Олеся, Симона Петлюри, Євгена Коновальця та інших видатних українців. Яскравим мистецьким явищем стали також і писанки Лятуринської, які удостоїлися найвищих оцінок знавців і шанувальників писанкарства.

Щодо літературної її діяльності, то першу збірку «Гусла» видала у 1938 року. Проте, творчою вершиною Лятуринської стала друга поетична збірка «Княжа емаль». Лятуринська є також автором творів для дітей, статей науково-публіцистичного характеру. Прикметно, що ранні поезії Оксана Лятуринська писала російською мовою, але після прочитання книжки Олександра Олеся «З журбою радість обнялась», почала писати виключно українською.

Після Другої світової війни Лятуринська жила в Німеччині, з 1949 – в США. В Америці вона важко хворіла, втратила слух. Померла у Міннеаполісі. Її останки перевезли до Українського пантеону Баунд-Брук, що у штаті Нью-Джерсі.

Українська громада спорудила на її могилі скромний пам’ятник – хрест. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-