Українок у Римі відзначили за жертовність і гуманізм

Українок у Римі відзначили за жертовність і гуманізм

Фото
Укрінформ
Українська письменниця Оксана Забужко та медик-волонтер Яна Зінкевич отримали нагороду священномученика Омеляна Ковча за життєвий приклад жертовності і гуманізму та задля порозуміння між народами.

Церемонія відбулася в суботу у греко-католицькому соборі Святої Софії в Римі, передає Радіо Свобода.

Крім українок, нагороду отримали німецький філантроп Бригіта Вебер, яка останні 20 років присвячує життя допомозі українським дітям та інвалідам, американський історик Тімоті Девід Снайдер «за те, що відкриває світові правду про українську історію» та польський дипломат Ян Томбінський «за вірну працю задля утвердження демократії в Україні та Європі».

Голова УГКЦ Святослав Шевчук наголосив, що лауреати премії «будують мости між народами», як це робив священномученик Омелян Ковч.

«Через вас можна бачити Бога в дії: в екстремальних обставинах, там, де, здавалося б, немає Бога, але ви вашим словом, присутністю і служінням його виявляєте», – сказав Шевчук.

Історик Тімоті Девід Снайдер виступив українською мовою і розповів, що через дослідження історії України він краще зрозумів себе.

«Я через Україну намагаюся зрозуміти Європу загалом, і зараз момент, коли українці кажуть, що я зробив щось добре. І це для мене велика честь. Омелян Ковч зрозумів, що завдяки іншим народам можна зрозуміти самого себе. Я намагаюся це робити через свою працю, історіографію, він це зробив відданням свого життя. Правда про українську історію, на жаль, незнана насамперед у Росії», - зазначив науковець.

Письменниця Оксана Забужко згадала, що розповіді про пароха Ковча чула від свого батька і життєвий приклад священика допоміг їй зрозуміти, якою має бути людина: «служити життю всупереч тим, хто хоче його знищити».

«Ця відзнака унікальна тим, що не капіталізується (не фінансова винагорода), це чисто моральний незаплямований капітал. Відзнака, яка сприймається як аванс і з подивом: я щось робила, сумнівалася, чи варто, а виявляється, це було помічено і оцінено. Це сигнал, що дорога твоя правильна. Особливо значна роль цієї відзнаки для письменника у конфлікті між літературною та громадською діяльністю в умовах війни», – розповіла письменниця.

Як повідомлялося, Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча було засновано у 2010 році. Його Почесним головою був Кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом глави Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава Шевчука.

Відзнаку імені Омеляна Ковча, греко-католицького священика, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув в концтаборі Майданек, щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-