Музикознавці з десяти країн світу поговорять в Києві про українську музику

Музикознавці з десяти країн світу поговорять в Києві про українську музику

Укрінформ
Понад 150 музикознавців і культурологів з десяти країн світу зібралися у Києві на міжнародну науково-практичну конференцію “Україна. Європа. Світ. Історія та імена в культурно-мистецьких рефлексіях”, яка 2-3 листопада проходитиме у Національній музичній академії України імені П.І.Чайковського.

Про це Укрінформу повідомив ректор Національної музичної академії України імені Петра Чайковського Володимир Рожок.

«Конференція транслюватиметься в онлайн-режимі, і це ще більше розширить кількість її учасників. Сподіваюся, захід стане справжнім святом української музикознавчої науки, яке продемонструє Європі і світові наш величезний науковий потенціал, відкриє нові перспективи співпраці з міжнародною науковою спільнотою», - сказав він.

За словами Володимира Рожка, ця міжнародна конференція з української музики є “безпрецедентною за широтою тематики наукових досліджень досвідчених і молодих учених”. У ній братимуть участь представники музичних вищих навчальних закладів та університетів з 15 міст України, а також з дев'яти іноземних країн, у тому числі США, Франції, Польщі, Нідерландів і Литви.

Програма конференції передбачає проведення серії презентацій наукових і творчих інституцій: Інституту культурології Національної академії мистецтв України, Українського інституту національної пам’яті, Музею української діаспори.

Центральними подіями першого дня конференції стануть презентація монографії Тетяни Гусарчук «Артемій Ведель. Постать митця у контексті епох» про видатного українського композитора XVIII ст. з нагоди 250-річчя від дня його народження – і концерт хорової музики з творів А.Веделя у виконанні камерного хору.

Програмою конференції також передбачена демонстрація фільму канадсько-американського режисера українського походження Ореста Сушка «Хоробра сімнадцятка. Історія української капели бандуристів» про капелу бандуристів ім.Т.Шевченка Григорія Китастого, якій у роки Другої світової війни довелося емігрувати до США.

Крім того, відбудеться концерт-присвята видатному українському композиторові Федору Якименку, який на початку ХХ ст. був змушений емігрувати з України і більшу частину життя прожив у Франції. У концерті під символічною назвою «Не зав’януть серця квіти» прозвучать українські прем’єри камерних і хорових творів Ф.Якименка з нещодавно віднайдених архівних джерел.

Завершиться дводенна конференція фольклорним концертом «Музика традиційного українського бенкету».

Фото: Corda Music

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-