Єдиний україномовний ліцей в Румунії святкує 20-річчя свого відновлення

Єдиний україномовний ліцей в Румунії святкує 20-річчя свого відновлення

Фото
Укрінформ
У румунському місті Сігету-Мармацієй відбулися урочисті заходи з нагоди 20-ї річниці відновлення єдиного україномовного ліцею в країні - українського ліцею ім. Тараса Шевченка.

Про це повідомляє прес-служба Посольства України в Румунії у Фейсбуці.

"20 та 21 жовтня у румунському місті Сігету-Мармацієй відбулись заходи з нагоди відзначення 20-річчя відновлення діяльності педагогічного ліцею з українською мовою викладання ім. Т.Шевченка", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у дипустанові, урочисте святкування розпочалося з "круглого столу" на тему "Актуальні проблеми навчання рідною мовою". Потім учасники заходу мали змогу відвідати ліцей та виставку традиційних українських страв, які презентували учні та викладачі даного закладу. Під кінець гостей порадували святковим концертом. 

Український ліцей ім. Т.Шевченка в Румунії

Урочистості організовані директором ліцею Касіаном Піцурою за підтримки Союзу українців Румунії, за участі радника посланника Посольства України в Румунії Євгена Левицького, голови Української всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного, представників МЗC Румунії, Міністерства національного виховання Румунії, Товариства Україна-Світ, Шкільного Повітового Інспекторату, мерії м.Сігету-Мармацієй.

Нагадаємо, український ліцей ім. Т.Шевченка в м.Сігету-Мармацієй заснували восени 1944 року. Через шість років на базі закладу було відкрито Українську педагогічну школу, яка функціонувала до 1960 р., після чого її перетворили на румунську.

У 1990 р. було відновлено український відділ, що готував вчителів початкових класів і вихователів дошкільних закладів. А вже у 1997 р. відновили і діяльність українського ліцею ім. Т.Шевченка в м.Сігету Мармацієй як самостійного навчального закладу з трьома початковими - одним гімназійним та п'ятьма ліцейними класами. Тоді вперше було здійснено набір учнів на математико-фізичний профіль з викладанням українською мовою. З 1998 року було введено спеціалізацію "інформатика" з викладанням українською мовою, пізніше запровадили два профілі в ліцейних класах – “педагогіка” і “математика та інформатика”.

З 2014 року директором українського ліцею є Касян Піцура. Станом на вересень цього року загальна кількість учнів у навчальному закладі становить 185.

Фото опубліковане Посольством України в Румунії у Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-