Чолій в Естонії відзначив грамотами українську діаспору

Чолій в Естонії відзначив грамотами українську діаспору

Фото
Укрінформ
Завершився візит до Таллінна президента Світового Конгресу Українців Евгена Чолія, який відбувся на запрошення Конгресу українців Естонії у рамках відзначення 50-річчя утворення СКУ. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на голову української громади Віру Коник. 

«Рішення відвідати Естонію саме зараз було прийняте ще й тому, що вона головує в Раді Європейського Союзу. Важливо саме тепер зустрітися з естонськими посадовцями, адже в час головування Таллінн має більше можливостей порушувати українське питання на рівні ЄС. Естонія – маленька країна, яка, між тим, активно відстоює інтереси України на міжнародній арені та допомагає нашій державі», - сказав Чолій під час візиту.

Програма дводенного (10-11 жовтня) візиту президента СКУ була дуже насиченою – він зустрівся зі спікером парламенту Ейкі Нестором, естонськими депутатами, зокрема, головою парламентської групи Естонія-Україна Йоханесом Кертом, представником Міністерства закордонних справ та іншими посадовцями.

На всіх зустрічах Чолій порушував питання взаємин України з ЄС та Естонією, євроатлантичної інтеграції нашої держави, роз’яснював суть нещодавно ухвалених Верховною Радою законів про освіту, пенсійну реформу, законопроектів у галузі охорони здоров’я. В Міністерстві культури він подякував його представникам за сприяння щодо діяльності української громади, Культурного Українського центру в Таллінні.

Крім цього, відбулася його зустріч з послом США в Естонії Джеймсом Меллвілом. Американський дипломат, зокрема, наголосив, що, попри всі важливі і складні питання, над вирішенням яких зараз працює Україна, найголовнішою проблемою для неї продовжує залишатися Росія.

Президент СКУ зустрівся також з представниками української громади, на якій відзначив грамотами діяльність українських активістів, естонських волонтерських організацій «Vaba Ukraina» і «Mondo», а також учасників безстрокового пікету на підтримку України, який майже 3 роки відбувається в Таллінні.

Заходи щодо відзначення 50-річчя утворення Світового Конгресу Українців вже відбулися в самій Україні, а також в багатьох країнах світу, зокрема, в Греції, Іспанії, Хорватії та інших. Ця структура світового українства була створена у 1967 році і мала назву Світовий Конгрес Вільних Українців. СКВУ активно співпрацював з діаспорами балтійських країн в США та Канаді. Після відновлення української державності на початку 90-х років минулого сторіччя назву було змінено на Світовий Конгрес Українців. На даний час СКУ об’єднує понад півсотні українських організацій із майже 38 країн світу.

Фото з архіву Конгресу українців Естонії 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-