Студенти в Німеччині мають все більше можливостей вивчати українську мову

Студенти в Німеччині мають все більше можливостей вивчати українську мову

Фото
Укрінформ
Німці і громадяни третіх країн, які навчаються у вищих навчальних закладах ФРН, мають можливість цього тижня отримати сертифікат про володіння українською мовою, склавши іспит в Університеті імені Гумбольдта в Берліні.

Курс і сертифікація є одним із багатьох заходів у рамках Року української мови в Німеччині, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Дуже здорово, що в контексті німецької славістики розвивається інтерес до української мови. В тому числі як і до університетської дисципліни. Сподіваюся, що взаємні роки будуть стимулювати цей інтерес», - сказала агентству професор Анка Бергманн.

Вона разом з викладачем Львівського національного університету імені Івана Франка Лесею Антонів і групою українських студентів, спеціалізація яких «Українська мова як іноземна», в Університеті Гумбольдта проводять семінари в рамках курсу по сертифікації студентів, які вивчають українську мову, рівень В1. Цей рівень дає можливість його отримувачам навчатися в українських вузах і брати участь в різних програмах обміну. Записалися на курси сім осіб, але викладачі впевнені, що це лише початок.

За словами Бергманн, інтерес до України і її мови дуже сильно виріс за останні роки. Перш за все це пов'язано з Помаранчевою революцією, Євромайданом. Україна стала темою в багатьох ЗМІ, це означає, що країна сприймається німецьким суспільством; раніше це сприйняття було дещо обмеженим, а зараз навіть лінгвісти помічають цей суспільний інтерес, інтерес до вивчення української мови, каже професор. Вона сподівається, що взаємні роки мови є також доброю нагодою для налагодження довгострокових проектів між академічними спільнотами. 

Українська мова в німецьких вузах вивчається нині переважно на рівні мовних курсів, факультативів, літніх мовних таборів, зазначає Олеся Лазаренко з Європейського університету Віадріна (Франкфурт-на-Одері). Українська мова як спеціальність представлена в Українському вільному університеті (Мюнхен) і Грайфсвальдському університеті Ернста Морітца Арндта. Є можливість вивчати мову в університетах міст Пассау, Гіссен, Ольдебург, Бохум, Геренсбург, Вюрцбург, Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана, Гумбольдтському університеті (Берлін), в так званих народних університетах.

У понеділок Лазаренко у рамках «Лекторію з перших рук», організованого Німецько-українським академічним товариством The UKRAINE Network, прочитала в Посольстві України в ФРН лекцію про історію україністики в німецькомовних країнах. Історія ця бере початок ще з середини XIX століття. А в 1926-1945 роках в Берліні навіть функціонував Український науковий інститут, заснуванню якого сприяв гетьман Скоропадський.

Рік української мови в ФРН під девізом «Вивчай Українську! Відчувай Україну!» стартував 6 вересня, німецького в Україні - 9-10 вересня і завершиться влітку 2018 року. В їх рамках аудиторії в обох країнах пропонується безліч заходів, які доповнюють один одного і збільшують можливості налагодження культурного українсько-німецького діалогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-