Діаспора вітає новий український закон про освіту

Діаспора вітає новий український закон про освіту

Укрінформ
Світовий конгрес українців вітає ухвалення парламентом та підписання президентом Закону України «Про освіту».

 Про це заявив президент Світового конгресу українців Євген Чолій, передає кореспондент Укрінформу.

«Світовий конгрес українців щиро вдячний всім освітянам діаспори, які протягом останніх 25 років доклалися до змін та розвитку освіти в Україні. Прийняття нового Закону України «Про освіту» й підписання його Президентом України - це спільний успіх українців цілого світу», - сказав Чолій.

За його словами, цей закон є «ще одним важливим кроком України на шляху свого реформування».

Читайте також: Закон про освіту: Латвія вважає, що Україна робить “зрозумілі кроки”

«Світовий конгрес українців буде продовжувати активно працювати з Міністерством освіти і науки України, аби упевнитися, що освіта в Україні завжди відповідатиме найвищим міжнародним стандартам», - зазначив президент СКУ.

Він також підтримав рішення України звернутися до Ради Європи для проведення експертизи та консультацій щодо специфіки цього нового закону «з огляду на реакцію на нього деяких іноземних урядів».

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у ряді країн, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою. Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-