Ювілейна

Ювілейна "Лемківська ватра" у Польщі зібрала гостей з усього світу

Фото, відео
Укрінформ
Близько тисячі етнічних українців з різних країн світу зібралися на 35-й міжнародний фестиваль лемківської культури, який проходив 21-23 липня у польському місті Ждиня. 

Про це повідомив учасник події Marian Rajtar на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"На ватру в рідній Лемковині прибули тисячі лемків і гостей з Польщі, України, Зах. Європи, Словаччини, Сербії, Хорватії, Росії, Канади, США, Австралії та інших країн", - написав він.

Як зазначив активіст, свято відвідав глава Української греко-католицької церкви Блаженійший Святослав Шевчук, який відслужив cлужбу Божу на горі Явір, а також взяв участь у відкритті "Лемківської ватри" та посвятив вугільний камінь на побудову церкви преподобного Антонія Печерського на ватріаному полі.

Для гостей свята виступали багато творчих об’єднань, зокрема Львівський хор "Намисто". Також традиційно учасники фестивалю заспівали гімн Лемківщини.

Нагадаємо, що цьогорічний фестиваль співпав з 70-ми роковинами депортації українців з Лемківщини, коли тисячі родин були примусово виселені з рідної землі. 

Лемки – західна етнографічна гілка українського народу, яка століттями проживала по обох схилах Карпат. У міжвоєнний час ХХ ст. чисельність лемків-русинів у світі сягала близько 1623000 осіб. Упродовж 1945-46 рр. на підставі угоди між урядом УРСР і Польським Комітетом Національного Визволення на схід України було депортовано майже 485 тис. осіб. Тисячі лемків у голодні 1946-47 роки повернулися в Галичину, ближче до Карпат. 

Відео: Sofiya Fedyna на YouTube

Фото: Sofiya Fedyna, Roman Omelyan, Marian Rajtar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-