У Польщі відновили хрест із зруйнованого пам’ятника українцям

У Польщі відновили хрест із зруйнованого пам’ятника українцям

Фото
Укрінформ
У селі Грушовичі поблизу Перемишля відновили металевий хрест із демонтованого пам’ятника воїнам УПА. Однак тепер він присвячений українцям, які в 1943-1945 роках рятували поляків від Української повстанської армії. 

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на портал новин Nowiny24.pl.

"Ми вирішили, що пам'ятний хрест буде відновлений на честь українців, які, рятуючи поляків, загинули від рук УПА у 1943-45 роках", - зазначив президент ультраправого Руху народового у Підкарпатському воєводстві Марек Кульпа.

За його словами, громадський комітету з демонтажу бандерівських увіковічнень у Польщі, головою якого він є, не хотів, аби хрест потрапив на металобрухт, чи у якесь негідне місце. Тому його відновили на честь українців, які ціною свого життя врятували поляків.

Також комітет домагається демонтажу усіх поховань вояків УПА, які вважає незаконними у Підкарпатському воєводстві. За підрахунками комітету, таких увіковічнень у воєводстві є 28.

На церемонії відкриття історик Анджей Запаловський заявив, що люди повинні пам'ятати не тільки тих українців, хто рятував, але й тих, хто не погодився вбивати поляків.

"У Кресовій книзі справедливості» виданій Інститутом народної пам'яті ідентифіковані майже 3 тис. поляків, яких врятували українці. Більше чотирьох сотень українців загинули рятуючи поляків. А загалом ми знаємо імена 800 українців, які рятували поляків", - сказав він.

Зазначається, що відновлений хрест встановили на тому ж місці, де раніше був пам’ятник воїнам УПА.

Фото: zaxid.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-