В Україні з'явиться віртуальний архів українського мистецтва

В Україні з'явиться віртуальний архів українського мистецтва

Укрінформ
До 2021 року в Україні з’явиться перший державний Музей сучасного мистецтва, для якого з часом виділять окремий простір. 

Такий намір був озвучений на засіданні експертної групи Національного художнього музею України (НХМУ), підрозділом якого і стане нова інституція, пише Сultprostir.

"З одного боку, в НХМУ є колекція сучасного мистецтва, яка систематично поповнюється з 2009 року. Крім живопису, у нас вже зберігаються відео, фотографії, об'єкти й інсталяції українських художників. Безумовно, ця колекція стане базою для майбутнього музею. З другого боку, історія сучасного українського мистецтва ще не написана. І для того, щоб зрозуміти, як розвивати колекцію, нам необхідно буде провести дослідження і обговорити його висновки у професійному середовищі, щоб виключити суб'єктивність у прийнятті рішень", – розповіла завідувачка відділом мистецтва ХХ-ХХІ ст. НХМУ Оксана Баршинова і старший науковий співробітник того ж відділу Дарина Якимова.

Для обговорення усіх стратегічних рішень Музею сучасного мистецтва було створено спеціальну Експертну раду, до складу якої увійшли мистецтвознавці Оксана Баршинова, Дарина Якимова, Тетяна Жмурко, Ольга Балашова, Лізавета Герман, Дмитро Голець і кураторка Марія Ланько. А формуванням колекції музею займатиметься Робоча дослідницька група, яка співпрацюватиме зі спеціалістами з різних департаментів НХМУ.

Крім того, представники майбутнього Музею сучасного мистецтва поставили за мету створити онлайн-платформу, де буде представлена вся його колекція і не тільки.

"По суті, це буде віртуальний архів українського мистецтва другої половини ХХ століття, який, крім художніх творів, включатиме документи, світлини, особисті речі, листи та інші важливі артефакти мистецького життя цього періоду, – пояснюють Оксана Баршинова і Дарина Якимова. – Ми докладемо максимально зусиль, щоб об'єднати всі існуючі на сьогоднішній день ініціативи, котрі займаються збереженням українського мистецтва на базі НХМУ. Це найважливіша частина заявленого дослідження, без якої неможливо буде сформувати адекватне бачення процесів, що відбуваються. До того ж, цей архів стане джерелом даних для поповнення колекції МСМ реальними об'єктами".

Фото: надане організаторами

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-