Польська влада вирішила створити реєстр осіб інших національностей

Польська влада вирішила створити реєстр осіб інших національностей

Укрінформ
Влада Західнопомороського воєводства Польщі (північний захід країни) зобов'язала представників місцевих органів влади зібрати загальні статистичні дані про присутність у кожному населеному пункті громадян інших країн та польських громадян інших національностей.

Такі дії, ініційовані Міністерством національної оборони (МНО) РП, викликали занепокоєння в опозиції, багатьох представників експертного середовища і стали предметом обговорення у місцевих ЗМІ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

Зокрема, у МНО наголосили, що місцеві адміністрації та воєводи "зобов'язані циклічно збирати дані про польських громадян і громадян інших національностей" відповідно до закону про кризове реагування.

“Здійснюваний аналіз допомагає контролювати і координувати дії, які ведуться у випадку появи можливих кризових ситуацій і ситуацій вищої необхідності. Вони стосуються ряду питань у сфері військової та внутрішньої безпеки, економічної проблематики, інформаційного середовища та кібербезпеки, а також соціальних та демографічних процесів”, - заявили у міністерстві.

Як підкреслили у МНО, питання захисту польських громадян іншої національності є “у сфері особливого зацікавлення органів держави” з огляду на потенційні загрози у регіонах, де можуть виникнути конфліктні чи кризові ситуації.

Натомість опозиційні політики вважають, що це може бути підставою для дискримінації за національною ознакою і підбурювання ксенофобських настроїв у польському суспільстві. Депутати опозиційної “Громадянської платформи” (РО) з цього приводу написали листа до глави уряду Беати Шидло, в якому просять пояснити, для чого створюються реєстри іноземців.

“Ми написали запит пані прем'єрці, оскільки хочемо з'ясувати, на якій підставі це відбувається і чи це не є приводом для дискримінації. Це викликає у нас занепокоєння, оскільки скидається на продовження політики залякування. РiS (правляча партія “Право і Справедливість” - ред.) ставить знак рівності між біженцями і терористами і наразі намагається ідентифікувати людей, що суперечить польському законодавству”, - сказав Укрінформу один з авторів листа депутат Сейму від РО Рафал Тшасковський.

Водночас Тшасковський висловив думку, що створення цього реєстру навряд чи спрямоване проти українців, яких є найбільше серед іноземців в РП, але це може викликати занепокоєння.

“Такі рухи можуть викликати занепокоєння і спричинити зростання ксенофобських настроїв”, - констатував депутат РО.

Представники нацменшин, які є громадянами Польщі, також занепокоєні нововведенням. У коментарях польським ЗМІ вони зазначають, що за Конституцією мають такі самі права, як і інші громадяни країни і не хочуть, щоб їх влада ділила і зараховувала до якихось груп ризику.

Польща належить до активних противників прийому біженців з півдня. На думку Варшави, гуманітарну допомогу біженцям потрібно надавати поблизу місць конфліктів.

На сьогодні у Польщі проживає і працює до мільйона українців.

Юрій Банахевич, ВАРШАВА. 30 травня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-