Українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в Карелії жертв сталінських репресій

Українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в Карелії жертв сталінських репресій

Укрінформ
Українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох (Республіка Карелія, Росія) жертв сталінських репресій.

Про це повідомляють Новини діаспори з посиланням на прес-службу МЗС України.

"5 серпня п.р. Генеральний консул України в Санкт-Петербурзі та працівники консульської установи спільно з представниками української громади відвідали трагічне місце  - урочище Сандармох, де біля пам’ятного знаку - Козацького Хреста "Убієнним синам України" вшанували пам'ять українців, страчених на цьому місці у 30-х роках минулого сторіччя", - йдеться у повідомленні.

Участь в заході брала також делегація Генерального консульства Республіки Польща на чолі з Генконсулом цієї країни, які відвідали урочище Сандармох задля увічнення пам’яті своїх земляків та українців.

Водночас, українська делегація поклала квіти до польського пам’ятного Хреста в урочищі Сандармох.

Нагадаємо, що вже 19 років українська громадська організація "Калина" в Республіці Карелія вшановує пам'ять жертв сталінських репресій. 5 серпня 2005 року на місці масових розстрілів силами активістів "Калини" та її голови було встановлено пам’ятний Хрест.

Сандормох - лісове урочище в Медвеж'єгорському районі Республіки Карелія. Тут на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей. Серед жертв переважно спецпоселенці і в'язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителі навколишніх сіл. Загалом на цій території виявлено 236 розстрільних ям.

Серед розстріляних – гордість "Українського відродження" початку XX століття: письменники Валер'ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський (брат президента УНР Михайла Грушевського), політики, громадські і церковні діячі, вчені, військові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-