Дипкорпусу в Австралії продемонстрували українські культурні традиції. Фото

Дипкорпусу в Австралії продемонстрували українські культурні традиції. Фото

Укрінформ
У столиці Австралії Канберрі з великим успіхом пройшла презентація українських культурних традицій, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

«Ми ініціювали сьогоднішній захід у серці Австралії, щоб продемонструвати велич і багатство української культури у всіх її вимірах – музика, вишивка, духовні традиції, кухня та особливо люди», – наголосив у своєму вітальному слові Посол України в Австралії Микола Кулініч.

Захід, ініційований Посольством України в Австралії при підтримці української громади Канберри, відбувся на базі Українського православного центру, розташованого в австралійській столиці.

«Наш Центр – це не лише церква і музей, це – культурний осередок, двері якого завжди відкриті для тих, хто прагне збагатитися душею», – сказав директор Центру, настоятель української православної церкви св. Миколая о. Михайло Соломко.

В основу дня українських культурних традицій в Австралії лягло свято Великодня. Гостей заходу, з числа представників австралійської влади та дипломатичного корпусу, було ознайомлено із зразками традиційного українського вишиваного костюму із різних регіонів України, які зберігаються у Музеї релігійно-церковного та народного мистецтва на території Центру, традиціями церковного іконопису, писанкарства та духовної пісні.

Екскурсія до пам’ятника «1000-ліття Хрещення України», монументу Голодомору та скульптурної композиції «Шевченківські думи» (скульптура у вигляді кобзи подарована у 2002 році Українському православному центру в Канберрі Київською ОДА) дала можливість нагадати про давню і нелегку українську історію.

Неймовірне захоплення у закордонних гостей викликала можливість власноруч розписати писанку, яку їм надали українські майстрині-художниці Леся Пукальська та Олеся Яцишин-Воррен. Не менший захват викликали українські вишиванки різних поколінь і регіонів, які одягли на свято представники української громади.

Найбільшим успіхом заходу стало живе спілкування іноземних гостей із українською громадою, яка щиро і відверто розповіла про ситуацію в Україні, про нашу боротьбу за спільні для всього світу цінності.

«Ми свідомо пішли на цей крок, звівши докупи представників влади і дипкорпус з українською громадою, бо жодна офіційна риторика не матиме такого ефекту як безпосередній голос народу», – зауважили представники Посольства України в Австралії.

Довідково: Український православний центр у Канберрі – це осередок української громади міста, до якого входять церква Св.Миколая (УАПЦ) та Музей релігійно-церковного та народного мистецтва.

Поблизу церкви також відкрито пам’ятник «1000-ліття Хрещення України» у формі каплиці з візантійсько-українською банею, оздоблений чотирма мозаїками, що зображують Св.Андрія, Покрову Святої Богородиці, Св.Княгиню Ольгу та Св.Володимира Великого.

На території храму Св.Миколая побудовано меморіал жертвам Голодомору в Україні 1932-33 рр. за проектом Юрія Менцінського. 11 жовтня 1985 р. меморіал було урочисто відкрито тодішнім лідером федеральної опозиції (Ліберальної партії), згодом Прем’єр-міністром Австралії Джоном Говардом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-