У Казахстані пам'янули жертв Чорнобильської аварії

У Казахстані пам'янули жертв Чорнобильської аварії

Укрінформ
В Астані у понеділок відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника жертвам Чорнобильської аварії.

У церемонії покладання квітів до пам’ятника героям ліквідаторам взяли участь Посольство України в Казахстані, представники Союзу чорнобильців Казахстану, представники української діаспори, передає Радіо Свобода.

Тимчасовий повірений у справах України в Казахстані Юрій Лазебник, виступаючи на церемонії, подякував Казахстану як республіці, яка, за його словами, першою після аварії у 1986 році прийшла на допомогу Україні. Він також висловив вдячність від України за фінансову підтримку республіки Казахстан у побудові проекту «Укриття» на Чорнобильській АЕС. Рік тому Казахстан виділив 1 мільйон євро на спорудження цього об’єкта.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження. Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

Упродовж 1986-1989 років загальна сума збитків і видатків на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи для союзного бюджету становила близько 12,6 мільярда доларів США. Такими є дані Міністерства фінансів СРСР, наведені згодом у Національній доповіді України.

Нині на Чорнобильській АЕС триває спорудження арки нового безпечного конфайнменту, який має накрити саркофаг, термін експлуатації якого спливає. За проектом, завершити спорудження арки мають до 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-