Українська Австралія вшановує пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

Українська Австралія вшановує пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

Укрінформ
Поминальними літургіями в головних українських храмах Австралії та символічною свічкою пам’яті українська громада Австралії вшановує жертв Чорнобильської катастрофи  

«Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто постраждав у результаті цієї жахливої катастрофи, тих, кого «обманула» радянська влада, яка приховала масштаби цього лиха», – наголосив у своєму слові під час поминальної служби у храмі Св. Миколая в Канберрі Посол України в Австралії Микола Кулініч.

У свою чергу Союз українців Австралії привітав рішення українського уряду створити у зоні відчуження Чорнобильський радіологічний біосферний заповідник та закликав кожну українську родину запалити сьогодні свічку у пам’ять про тих, хто загинув та на підтримку тих, хто досі страждає від наслідків Чорнобиля.

Серед інших заходів, що пройшли в Австралії з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, особливий резонанс мав ініційований українським музикантом та композитором Романом Корчевим благодійний мультимедійний концерт «Eco Echo Chornobyl» за участю митців з України та Австралії. Учасникам проекту, до числа яких увійшли саксофоніст Тоні Фоноті, скрипалька Надя Корчев, фолк-фюжн гурт з Аделаїди «Yellow blue bus», поет Мирон Лисенко та відомий український режисер Сергій Сотниченко, вдалося не тільки привернути увагу австралійців до екологічних проблем, а й зібрати кошти для Чорнобильського дитячого фонду.

Ще однією помітною подією на відзначення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи в Австралії став організований Посольством України в Австралії міжнародний семінар «Усунення ядерних загроз: Уроки Чорнобиля і Фукусіми», учасники якого обговорили унікальний український досвід у сфері ядерної безпеки та ядерних гарантій.

Іван Юсип’юк, КАНБЕРРА, 26 квітня 2016 р.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-