Як Україна вшановувала Небесну Сотню. Фото

Як Україна вшановувала Небесну Сотню. Фото

Укрінформ
20 лютого в Україні вшанували Героїв Небесної сотні.

20:48 Всеукраїнське віче поступово розходиться, на Майдані залишилось до 150 осіб.

17:05 Поліція відкрила кримінальні провадження через дії активістів, які закидали бруківкою «Сбєрбанк Росії» біля метро «Арсенальна», а також «Альфа банк» у Києві. «Зловмисникам загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі до 4 років», - кажуть у поліції.

15:42 На площі перед адмінбудівлею Одеської облдержадміністрації представники влади, духовенства і громадськості міста урочисто відкрили Пам'ятний знак Героям Небесної сотні.

15:16 Ходою під 100-метровим прапором України пройшли по центру Харкова до тисячі учасників мітингу-реквієму, що відбувся біля пам'ятника Тарасу Шевченку на честь Героїв Небесної сотні. Центр міста під час акції був перекритий. Порядок забезпечили не менш трьохсот правоохоронців і курсантів університету внутрішніх справ. Без інцидентів

14:58 У Маріуполі біля пам'ятника Тарасу Шевченку пройшов мітинг-реквієм на згадку про Героїв Небесної Сотні. Мітингувальники вшанували пам'ять загиблих на Майдані хвилиною мовчання. Мітинг завершився покладанням квітів до пам'ятника Кобзареві.

14:47 Вшанувати подвиг учасників Революції Гідності та увічнити пам’ять Героїв Небесної сотні на площу поблизу Дніпропетровської облдержадміністрації прийшли сотні людей. Акції пам’яті жертв Майдану проходять сьогодні по всій Дніпропетровщині.

«Я був на Майдані. Та мене оминула участь тих, хто зараз на небесах. Прийшов сьогодні вклонитися та подякувати. Ці загибелі сумні. Та хлопці не боялись померти за Україну. Нам треба йти вперед, але озираючись назад. Бо хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього», - каже активіст Олександр Колодченко.

14:25 У Сумах вулицю Федька перейменували на вулицю Героїв Небесної Сотні. Також у Сумах перейменовано вулицю Куйбишева на вулицю Героя Небесної Сотні Олексія Братушки, а вулицю Крупської – на вулицю Андрія Реути – загиблого в АТО сумчанина.

14:23 Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною та рідними і близькими Героїв Небесної Сотні взяв участь у панахиді за загиблими активістами. Служба відбулася у Михайлівському Золотоверхому соборі, який під час Революції Гідності був прихистком для багатьох учасників протестів.

13.46 На вулиці Інститутській біля виходу зі станції метро "Хрещатик" проходить панахида за загиблими Героями Небесної Сотні. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, біля дерев'яного хреста  зібралися родичі загиблих, ветерани АТО, волонтери, учасники Євромайдану, кияни і гості столиці. Лунають молитви, "Пливе кача по Тисині", Гімн України. Водночас на Майдані продовжується Всеукраїнське віче ветеранів АТО, волонтерів та учасників.

На Майдані Незалежності у Києві також планувалися ряд заходів. Від самого ранку сюди й на прилеглі, вже історичні, вулиці почали підтягуватися люди.

Близько тисячі людей зібралися вранці на вулиці Інститутській, де провели Всеукраїнське віче ветеранів АТО, волонтерів і учасників Революції Гідності.

Вони тримали українські державні прапори, прапори сотень Самооборони Майдану, Правого сектора.

Згодом учасники віче рушили на Михайлівську площу, і на вулиці Десятинній закидали офіс СКМ олігарха Ріната Ахметова бруківкою. Будівля була оточена правоохоронцями. Учасники акції з вигуками "Ахметова-собаку повісить на гілляку!" розбили чотири скла у двох вікнах офісу, а потім вирушили на Михайлівську площу. Чоловіки з прапорами сказали кореспондентові Укрінформу, що представляють "Врадіївський рух". Представник поліції сказав, що серед учасників акції був комбат ОУН Микола Коханівський. Серед правоохоронців поранених немає.

Дісталося й «Сбербанку Росії»: близько 100 активістів ОУН закидали бруківкою офіс банку біля станції метро "Арсенальна" в центрі Києва. Були пошкоджені вікна фінустанови. Після цього вони попрямували до "Альфа Банку", в якому також розбили кілька вікон. За словами поліцейських, постраждалих під час інциденту не було. Оточення правоохоронців біля будівлі знято. 

У центрі Києва також через сьогоднішні заходи перекрили рух на таких вулицях і площах:

вул. Великій Житомирській (від Володимирського проїзду до вул. Володимирської);

вул. Трьохсвятительській (від вул. Хрещатик до Михайлівської площі);

вул. Десятинній (від Михайлівської площі до вул. Володимирської);

Михайлівській площі;

площі Конституції;

вул. Ольгинській;

вул. Липській;

вул. Шовковичній (від вул. Грушевського до Інститутської);

вул. Грушевського (від Кріпосного пров. до вул. Липської);

вул. Банковій (від вул. Інститутської до Лютеранської);

вул. Хрещатик (від Європейської пл. до вул. Б. Хмельницького)

Заходи до Дня Героїв Небесної сотні проходили і за межами України. У Варшаві біля Посольства України дипломати, українські активісти, представники ЗМІ у п'ятницю запалили свічки в пам’ять про жертв Революції Гідності.

"Це назавжди залишиться в пам’яті тих, хто був на Майдані і тих, хто там не був, як пам’ять про загиблих за те, щоб був мир, за те, щоб були демократичні ідеали, щоб Україна була ближчою до Європи ", - заявив з цього приводу посол України в РП Андрій Дещиця.

Він наголосив, що потрібно постійно пам’ятати про жертви Майдану і не допустити, щоб вшанування їх пам’яті перетворилося на просту формальність, як це часто бувало в часи СРСР.

"І друге, що потрібно зробити – притягнути до відповідальності осіб, через яких загинули ці люди. Якщо цього не буде, то не буде справедливості і ми житимемо в нечесному суспільстві", - констатував дипломат.

Близько сотні гостей прийшли в п'ятницю і до Посольства України в Вашингтоні. З цієї нагоди відбувся благодійний концерт і аукціон, кошти від яких мають піти на доставку медичного обладнання в Україну, а також адресну допомогу одному з важкопоранених українських бійців.

"Ці події на Майдані стали поворотним пунктом в історії України. Віддавши життя найкращих своїх синів, Україна зберегла шанс на розвиток як європейська процвітаюча країна. Втім, історично також важливо, що саме в цей день, 20 лютого, розпочалася агресія РФ проти України. Отже ці події взаємопов'язані", - зауважив у коментарі Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

Нагадаємо, два роки тому, під час Революції Гідності, протистояння між народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя 111 активістів Майдану. Більшість людей загинули від куль снайперів.

Сумний список Небесної сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей - 84 особи, після 21 лютого - ще 18. Наймолодшому з Небесної сотні було 17 (Назар Войтович), а найстаршому - 83 (Іван Наконечний). Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини.

21 лютого 2014 року на Майдані відбулося прощання із загиблими майданівцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.

На хвилі спротиву режиму Віктора Януковича деякі журналісти й активісти потрапили до Верховної Ради. Ось що вони кажуть сьогодні про тодішні події:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-