Битва за Україну. День чотириста шістдесят дев’ятий

Битва за Україну. День чотириста шістдесят дев’ятий

Укрінформ
Російські окупанти скоїли масштабний злочин екоциду, розуміючи, що вже не втримаються в Україні.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Підрив Каховської ГЕС

Першочергові дії держави

  • Президент Зеленський провів селекторну нараду, під час якої розглянули ситуацію з Каховською ГЕС, перевіркою бомбосховищ та забезпеченням ЗСУ. Підірвавши Каховську ГЕС, російські окупанти скоїли найбільший злочин екоциду – і не лише за час цієї війни, а за десятки років, і у відповідь на цей терор потрібна негайна й максимальна реакція світу – про це Президент сказав напередодні
  • Кабінет Міністрів ухвалив створити міжвідомчу робочу групу під керівництвом міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, яка відповідатиме за подолання наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС.
  • Кримінальне провадження за фактом підриву Каховської ГЕС розслідують 10 слідчо-оперативних груп, які складаються зі співробітників СБУ і Нацполіції – пресслужба Офісу генпрокурора.
  • Агентство відновлення планує збудувати три водогони довжиною 87 км, здатні пропускати близько 300 тис. кубометрів води на добу з можливістю збільшення обсягу водопостачання до міст та сіл, де через підрив Каховської ГЕС виникли проблеми з водою – пресслужба Агентства.
  • У Херсоні міські очисні споруди працюють у штатному режимі, наразі немає води у мікрорайоні Корабел (Острів), по місту затоплено ще три насосні станції каналізації та 15 артезіанських свердловин у прибережних районах, триває відкачування води з об'єктів, які потрапили в зону підтоплення – Херсонська МВА.
  • Через стрімке падіння рівня води в Каховському водосховищі вже завтра в Нікопольському районі Дніпропетровщини може припинитися централізоване водопостачання – про це у відеокоментарі сказав голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

Економічні й екологічні наслідки

  • Будівництво нової ГЕС може коштувати близько $1 млрд, оскільки йдеться не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а про відновлення цілісності величезної греблі – пресслужба Мінекономіки.
  • Руйнування Каховської ГЕС і шкода, завдана цим довкіллю, є найбільшим екоцидом з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Каховське водосховище і прилеглі території були на шляху міграції птахів, місцем їх гніздування, тож дуже великої шкоди завдано саме біорізноманіттю – перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.
  • За попередніми оцінками Мінагрополітики, збитки від загибелі усіх водних біоресурсів унаслідок підриву Каховської ГЕС можуть становити до 10,5 млрд грн. Вже фіксується загибель риб та ікри, адже щойно закінчився період нересту. Загине як фауна водосховища, винесена з потоком води аж до Чорного моря, так і чорноморська фауна від масивного напливу річкової води.
  • Єдиний державний осетровий завод в Україні повністю затоплено внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС – пресслужба Мінагро.
  • НЕК «Укренерго» та з ПрАТ «Укргідроенерго» опрацьовують сценарії подальшої збалансованої роботи енергосистеми – пресслужба НЕК. Станом на 7 червня енергосистема працює стабільно, але через підрив Каховської ГЕС і повінь без світла залишаються 20 тис. споживачів, у Херсоні підтоплені 129 трансформаторних підстанцій, на Миколаївщині затоплені дві сонячні електростанції – Міністерство енергетики.
  • Унаслідок підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС багато об'єктів української культурної спадщини постраждали або зруйновані міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. МКІП опублікувало список музеїв та культурних пам'яток Херсонщини, що вже підтоплені або є під загрозою підтоплення.

«Російський слід» теракту

  • Підрив Каховської гідроелектростанції є російським терактом, який готувався довго, причетність московії до підриву Каховської ГЕС беззаперечно доводить ціла низка публічної інформації – про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив представник ГУР Андрій Юсов.
  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) наразі не готові робити остаточні оцінки щодо відповідальних за руйнування греблі на Каховській ГЕС. Однак баланс доказів, аргументів та риторики вказує на те, що росіяни навмисно пошкодили дамбу, йдеться у звіті ISW.
  • Видання The New York Times, поговоривши з експертами, дійшло висновку, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС є вибух зсередини кількасот кілограмів вибухівки.

Криза на окупованому лівобережжі

  • Російські агресори на загарбаному ними лівобережжі Херсонщини евакуацію населення провалили, вони можуть використати ситуацію для того, щоб переселити людей просто на територію Росії – про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.
  • Військовим однієї з бригад ЗСУ вдалося за допомогою Mavic-3 передати воду людині, яка чекала порятунку на даху, в затоплених Олешках. Загарбане російськими військами місто Олешки на Херсонщині вода практично оточила, люди рятуються на дахах, на допомогу їм ніхто не приходить.
  • Нові супутникові знімки Херсонської області показала компанія Maxar Technologies через одну добу після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Зображення показують масштаби затоплення: понад 2500 кв. км території між Новою Каховкою та Дніпровською затокою – будинки, занурені у воду, у багатьох споруд видно лише дах, прибула вода затоплює інфраструктуру – The Guardian.

Міжнародна реакція

  • Підрив Каховської ГЕС і масштаби цієї катастрофи є трагічним результатом агресії Росії, яка в міжнародних домовленостях зобов’язалася не атакувати греблі та інші подібні об’єкти інфраструктури – з такою заявою виступив на засіданні Радбезу ООН заступник постійного представника США Роберт Вуд.
  • У Білому домі не виключають, що після підриву Каховської ГЕС може виникнути необхідність виділення більших коштів у наступному масштабному пакеті допомоги УкраїніДжон Кірбі.
  • Відповіддю на підрив Каховської ГЕС мають стати не слова занепокоєння, а конкретні дії, які гарантують цілісність і безпеку Запорізької АЕС та змусять агресора заплатити за свої злочини – прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Той факт, що Росія свідомо знищила Каховське водосховище, яке критично важливе, зокрема, для забезпечення водою Криму, свідчить про те, що російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти»

Євгеній Цимбалюк, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ: «...руйнування дамби є ще одним доказом, що свідчить про геноцидну війну, яку веде Росія проти України. Згідно з Конвенцією ООН, геноцид означає "навмисне створення для групи людей таких умов життя, які розраховані на повне або часткове її фізичне знищення"".

Звернення Світового конгресу українців до медіа: «Кожен з нас – боєць на інформаційному фронті, де Росія веде потворну та цинічну війну. Сьогодні Україні знов потрібна наша підтримка. Реакція світових ЗМІ на страшний теракт, що росіяни вчинили на Каховській дамбі – не витримує жодної критики. Впливові видання вийшли із формулюваннями «не все так однозначно» та «сторони звинувачують одна одну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Наступ Сил оборони на Бахмутському напрямку триває вже третій день, за минулу добу на різних ділянках захисники просунулися на відстань від 200 до 1100 метрів. Ворог намагається утримати позиції і наразі стягує резерви на цей напрямок з глибини – заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

7 червня російські війська намагалися вести наступальні дії на лиманському, авдіївському та бахмутському напрямках, атакували Мар’їнку, але їхні спроби провалилися – оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 18:00.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу військ РФ та чотири – по ворожих ЗРК. Знищено російський штурмовик Су-25 та 4 розвідувальні безпілотники – Генеральний штаб ЗСУ.

2 червня під час виконання бойового завдання загинув український льотчик Владислав Савельєв (позивний "NOMAD") – повідомлення Повітряних Сил України. Вічно пам’ять Герою…

Дії антипутінських добровольців

  • російські телеграм-канали повідомили, що вогонь охопив лакофарбовий завод "Фарби Білогір'я", що розташований у місті Шебекіно близько кордону з Україною. Водночас Гладков заявив, що Шебекіно обстріляли з "Граду".
  • На радіостанціях у тимчасово окупованому Криму прозвучало звернення легіону «Свобода Росії» та Російського добровольчого корпусу, в якому йдеться, що найближчим часом буде здійснено рейд добровольців на територію Автономної Республіки Крим.

Обстріли

  • Російські війська станом на 12 годину 5 разів обстріляли прикордонні території Чернігівської та Сумської областей – пресслужба ОК «Північ».
  • У Юнаківській громаді Сумщини "Шахед" влучив у приватний будинок, двоє людей загинули, одна поранена в лікарні – Сумська ОВА.
  • За минулу добу на Донеччині Курахівську громаду російські загарбники обстріляли сім разів, а зранку ракетного удару зазнала Авдіївка. Є вбиті цивільні – голова Донецької ОВА Павло Кириленко.
  • На Дніпропетровщині ніч пройшла без ворожих обстрілів, але вже вранці агресор двічі атакував Нікопольський район – голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

* * *

Одразу в двох поки що окупованих населених пунктах Запорізької області пролунали вибухи: мешканці селища Мирне Мелітопольського району повідомляють про потужний вибух біля захопленої окупантами військової частини, жителі Токмака повідомляють про щонайменше 6 вибухів – міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Через те, як експлуатується окупована Запорізька АЕС, через те, що на ній влаштовані склади техніки, боєприпасів – ситуація в будь-який час може вийти з-під контролю і стати критичною, тому перший заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк радить жителям залишити місто.

НОВИНИ: Україна

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським. Серед іншого, Ердоган запропонував створити комісію за участю "експертів воюючих сторін, ООН та міжнародного співтовариства, зокрема Туреччини, для детального розслідування вибуху на Каховській дамбі" – про це повідомила канцелярія турецького лідера.

Україна уклала з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) угоду про партнерство, яка започаткувала чотирирічну програму підтримки реформ і відбудови, а також допоможе Києву наблизитись до членства в організації та Європейському Союзі – повідомляє ОЕСР.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорили рух України до членства в Альянсі, забезпечення військ боєприпасами та надання гуманітарної допомоги постраждалим від знищення росіянами Каховської ГЕС.

Державний концерн «Укроборонпром» працює над освоєнням виробництва 155-мм артснаряда, який є стандартом НАТОповідомила речниця ДК Наталія Сад на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

У Міжнародному суді ООН у Гаазі 6 червня, відбулися перші слухання по суті позову України проти Росії – він був поданий у зв'язку з порушенням російською стороною двох міжнародних конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідацію будь-яких форм расової дискримінації. Слухання триватимуть 8, 12 та 14 червня. Очікується, що для ухвалення рішення суду ООН знадобиться кілька місяців - DW.

Комісія з перевірки укриттів Києва вже перевірила 3382 об’єкти, що становить 73% укриттів столиці, з яких третина виявилася непридатнаповідомлення міністра Олександра Камишина.

* * *

  • Світовий банк дещо погіршив цьогорічний прогноз росту ВВП України до 2%, у січні ріст економіки прогнозувався 3,3% – Global Economic Prospects.
  • Реальні зарплати українців у приватному секторі фактично припинили падіння, це відбувається на тлі посилення конкуренції за робочу силу – про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ.
  • Державні банки та фінансові компанії днями отримають жорсткі попередження від Національного банку щодо неприпустимості застосування додаткових комісій при обміні "зношеної" валюти – голова комітету ВР Данило Гетманцев.

* * *

Контррозвідники Служби безпеки викрили та затримали російського агента, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ на Дніпропетровщині.

Суд за матеріалами Служби безпеки України призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі зраднику. Засудженим є 45-річний місцевий кримінальник на прізвисько "Чиж" – СБУ.

ДБР завершило досудове розслідування та скерувало до суду обвинувальний акт стосовно колишнього командира корвета “Луцьк”, який перейшов на бік російських загарбників.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Президент США Джо Байден під час офіційної зустрічі в Білому домі за участі віцепрезидента, міністрів та інших високопоставлених представників влади США висловив тверду готовність надати необхідну допомогу Україні після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

Офіційний Вашингтон зберігає послідовну позицію у своїх вимогах до Російської Федерації – вона охоплює кілька чітких і однозначних закликів: «Ви повинні вийти з України, звільнити Пола Вілана й Евана Гершковича, негайно вивести свої сили й припинити своє незаконне й невиправдане вторгнення в Україну», – сказав заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател російському журналісту на пресбрифінгу.

В адміністрації США різко відповіли на заяви глави МЗС Росії Сергія Лаврова про те, нібито Захід намагається посилити напруження, погодившись передати Україні винищувачі F-16: «якщо вас турбує український військовий потенціал, то ви маєте вивести свої війська та залишити Україну» – заявив координатор Ради нацбезпеки Джон Кірбі.

Німеччина повідомила про відправлення в Україну чергову партії військової допомоги, до якої увійшли, серед іншого, вісім гусеничних всюдиходів підвищеної прохідності Bandvagn 206 і боєприпаси до Gepard – це випливає з інформації на сайті уряду ФРН.

Сенат – Верхня палата парламенту Швейцарії - схвалив поправку, яка дасть змогу реекспортувати зброю в Україну. Відповідне рішення підтримали 22 голосами, 17 – проти, ще четверо утрималися. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував Сенату – за крок щодо розблокування реекспорту швейцарської зброї.

Уряд Австрії оголосив про надання одного мільйона євро Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) на підтримку діяльності з ядерної безпеки в Україні.

Вірменські, казахські та гонконгські банки через ризик санкцій почали блокувати оплати за електроніку та комунікаційне обладнання від компаній з Росії"Коммерсант".

До Польщі перекидають перші легкі винищувачі FA-50, які країна закупила у Південній Кореї – заявив віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

Після тривалих дебатів болгарські парламентарії відхилили проєкт рішення про припинення дії угоди між Болгарією та США про оборонне співробітництво – BNR.

* * *

  • Космічні сили США мають намір запустити влітку групу супутників з метою відстеження китайських та російських космічних апаратів, які потенційно можуть атакувати орбітальні об’єкти. Зазначається, що Silent Barker стане першою системою, яка доповнить наземні датчики та супутники на низькій навколоземній орбіті – Bloomberg.
  • Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) прогнозує, що цього року світова економіка зросте на 2,7%, підвищивши свій попередній прогноз, який у листопаді становив 2,2%. «Світову економіку чекає довгий шлях до потужного та стійкого зростання. Глобальний економічний розвиток почав покращуватися, але він ще вразливий», – заявили в ОЕСР.

ВОРОГ

«Прекрасная Россия будущего» так званої російської опозиції передбачає подальше плекання «величі» і володіння ядерною зброєю, що з часом обов’язково призведе до появи нового «Путіна» – таку думку висловив колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко у виступі на круглому столі на тему: «Розпад Росії: чому цього не варто боятися».

Білоруські силовики затримали керівницю Народної студентської хорової капели Білоруського державного університету Ольгу Міненкову, яка відмовилася виступати на тимчасово окупованій території України, пославши людей, які зробили таку пропозицію, «слідом за російським кораблем».

Суд ЄС відхилив позов наближеного до самопроголошеного президента Білорусі бізнесмена Александра Шакутіна, який домагався скасування запроваджених проти нього санкцій. “...пан Шакутін отримує вигоду від режиму Лукашенка та підтримує його", – постановив суд.

Китай і Росія провели шосте спільне повітряне патрулювання із залученням літаків стратегічної авіації над Японським і Східно-Китайським морями – повідомляє міністерство оборони КНР.

Китайський експорт до Росії за перших п’ять місяців зріс на 75,6% порівняно з тим же періодом минулого року і сягнув 42,9 млрд дол., тоді як імпорт зріс на 20,4% – до 50,9 млрд дол. – про це свідчать дані, оприлюднені Головним митним управлінням КНР.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-