Клименко: Шукаємо шляхи, аби евакуювати людей з лівого берега Херсонщини

Клименко: Шукаємо шляхи, аби евакуювати людей з лівого берега Херсонщини

Відео
Укрінформ
Штаб із ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС шукає шляхи для того, щоб евакуювати людей з лівого берега Херсонщини.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко у Херсоні, де працює штаб із ліквідації наслідків підриву ГЕС, повідомляє Укрінформ з посиланням Телеграм МВС.

«Роботи із евакуації тривають. Ми намагаємось максимально швидко це робити. На заваді стає сильна течія, а також обстріли російськими військовими», - йдеться у повідомленні.

Відео: Телеграм-канал МВС України

Зазначається, що до суходолу рятувальники і поліцейські евакуюють не лише людей, а й хатніх тварин, яких вдається врятувати. Після цього потерпілих доправляють до пунктів надання допомоги.

«Штаб буде працювати цілодобово – скільки буде необхідно. Разом із тим ми працюємо над задачами, які стоятимуть перед нами коли вода піде. Роботи дуже багато. В першу чергу це буде стосуватися екологічного забруднення. 150 т мастила витекло із машинного залу під час підриву ГЕС», – додав Клименко.

Читайте також: Зеленський провів нараду щодо ситуації з Каховською ГЕС

Глава МВС також доручив провести оцінку екологічної загрози в постраждалому регіоні.

"Доручив провести роботу щодо оцінки екологічної загрози. Маємо розуміти, що зі сміттєзвалищами, із кладовищами, складами добрив, із мінною безпекою", - зазначив Клименко у Фейсбуці.

За його словами, відбулося вже кілька робочих нарад за участю віцепремʼєр-міністра з відновлення - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, заступника керівника Офісу Президента Олексія Кулеби, очільників військових адміністрацій, місцевої влади.

Члени штабу заслухали також доповіді очільників Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької обласних військових адміністрацій щодо прокладання водогонів, облаштування свердловин та уникнення дефіциту питної води.

Читайте також: На лівобережжі Херсонщини росіяни не проводили евакуацію і перешкоджали волонтерам – облрада

Клименко поінформував, що на цей час фактично підтоплено 29 населених пунктів, із них 19 - на підконтрольній Україні території, а 10 - під тимчасовою окупацією. Зокрема, у Херсоні за ніч вода піднялася на 1 метр, очікується, що вона продовжить прибувати і впродовж дня.

Рятувальні служби, поліція, волонтери цілодобово евакуюють людей із затоплених міст і сіл регіону. У регіоні працюють майже 1600 рятувальників та поліцейських та близько 300 одиниць спецтехніки. За потреби буде збільшена кількість пунктів надання допомоги, зазначив міністр.

Він подякував поліцейським, рятувальникам, нацгвардійцям, які долають наслідки російського теракту, а також волонтерам, які приїжджають до Херсона з усієї країни.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: Кабмін виділив понад ₴2,3 мільярда на забезпечення регіонів водою

Як повідомив у Фейсбуці за результатами наради щодо ситуації на півдні України віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, влада обговорює з міжнародними організаціями питання надання допомоги щодо евакуації людей на тимчасово окупованих територіях, що постраждали внаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС.

"Спілкуємось з міжнародними організаціями щодо допомоги в евакуації людей з понад 20 громад на тимчасово окупованих територіях", - зазначив Кубраков.

Він зауважив, що рівень води в середньому в Херсоні становить понад 5 метрів вище від норми, очікується, що як мінімум до кінця дня вода прибуватиме.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що евакуація на лівому березі Дніпра у Херсоноській області повністю провалена окупантами. З огляду на це Україна буде звертатися до міжнародних організацій. 

Як повідомлялося, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Затоплено частину Херсона і ще 80 населених пунктів. На правобережжі області організована евакуація людей з небезпечних місць.

Кабмін виділив 1,5 млрд грн на будівництво двох нових магістральних водогонів та 846 млн грн - на забезпечення питною водою областей.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-