Лубінець — про теракт в Оленівці: Це ще один окремий факт для спеціального трибуналу

Лубінець — про теракт в Оленівці: Це ще один окремий факт для спеціального трибуналу

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець нагадав про пів року з дня вчинення російською федерацією теракту в колонії селища Оленівка Донецької області та наголосив, що Україна буде розслідувати вбивство своїх військових і це буде ще один окремий факт для спеціального трибуналу.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець написав у Телеграмі.

«Сьогодні – пів року як росіяни вчинили страшний теракт в Оленівці. Загинули наші воїни, українські військовополонені. Для мене та кожного українця — це цинічна публічна страта українських військових, які опинилися в полоні. І за це немає прощення», – заявив омбудсмен.

Він нагадав, що, за даними фахівців, вибух відбувся всередині, і способом здійснення цього вбивства була термобарична зброя.

Лубінець наголосив, що жодних атак з боку України, у яких її звинувачує російська федерація, не було. Україна ж натомість не отримала від міжнародної спільноти очікуваної реакції – успіхів у розслідуванні досі немає, і ніхто не домігся бодай допуску на місце трагедії.

Читайте також: Відбулася онлайн-зустріч з родинами нацгвардійців, які постраждали в Оленівці - Лубінець

«Я неодноразово публічно наголошував, що готовий поїхати на місце трагедії, аби ми всі дізналися правду. Правду, яку ми й так знаємо. Правду, яка відбивається болем у серцях українців», – зауважив уповноважений ВР.

Омбудсмен висловив жаль щодо відсутності належної реакції від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Також незрозумілою, за його словами, лишається позиція Організації Об’єднаних Націй. «Адже спочатку генсекретар організував окрему місію в Оленівку. Однак не було докладено зусиль для зустрічей з українською стороною, щоб взяти напрацювання та документи щодо теракту. А вже через 5 місяців місію ООН розформували без жодної критики рф, яка за увесь цей час не надала доступу ні представникам місії, ні українській стороні та фактично зірвала розслідування», – зазначив він.

Лубінець додав, що «5 місяців — це великий термін для того, щоб замести сліди злочину, однак це малий термін для того, щоб про нього забути. Рідні та близькі загиблих ніколи цього не забудуть. І цього ніколи не забуде Україна».

Він наголосив, що Україна обов'язково поверне свої території, Збройні сили відіб’ють кожен сантиметр української землі.

Читайте також: Лубінець - про розпуск місії по Оленівці: Ми побачили посередницько-нейтральну позицію ООН

«Україна буде розслідувати вбивство наших військових в Оленівці. Впевнений, що це буде ще один окремий факт для спеціального трибуналу! І кожен злочинець отримає своє справедливе покарання», – підкреслив омбудсмен.

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня 2022 року на території колишньої виправної колонії № 210 селища Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області в будівлі, де утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. За даними російської сторони, близько 50 українських захисників загинули, ще понад 70 зазнали важких поранень.

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-