росія порушує основоположні принципи захисту дітей – верховний комісар ООН

росія порушує основоположні принципи захисту дітей – верховний комісар ООН

Укрінформ
росія порушує основоположні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на всиновлення.

Як передає Укрінформ, про це заявив в інтерв'ю агентству Reuters глава Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. 

"Надання їм (вивезеним до росії українським дітям – ред.) громадянства (російської федерації – ред.) або усиновлення суперечить фундаментальним принципам захисту дітей в умовах війни", - сказав Гранді.

Читайте також: З України від початку війни депортовані 14 578 дітей

За його словами, те, що зараз відбувається в росії, "не повинно відбуватися".

Верховний комісар ООН у справах біженців заявив, що його відомство наразі не може оцінити кількість дітей, які отримали паспорти або були віддані на усиновлення, оскільки доступ до рф вкрай обмежений. 

"Ми весь час намагаємося отримати доступ, і доступ був досить рідкісним, спорадичним і не безперешкодним", - сказав він.

Читайте також: росіяни вивезли до Криму щонайменше 6000 дітей із тимчасово захоплених територій - правозахисниця

Як повідомляв Укрінформ, 25 січня Президент Володимир Зеленський провів зустріч із Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді, у ході якої, зокрема, привернув особливу увагу Верховного комісара ООН щодо питання депортованих у росію українців, у тому числі дітей. Він назвав примусову  зміну громадянства з українського на російське "політикою геноциду й тим самим полоном".

Читайте також: Загарбники викрали 40 дітей з Лисичанська і Сєверодонецька - Центр спротиву

Раніше Президент Зеленський зазначав, що є різні дані щодо кількості примусово вивезених росією з України дітей. Загалом ідеться про депортацію близько 2 млн громадян України, серед яких багато дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-