У росії оголосили «іноагентами» верховного ламу Калмикії та соліста групи Littlе Big

У росії оголосили «іноагентами» верховного ламу Калмикії та соліста групи Littlе Big

Укрінформ
Міністерство юстиції росії вперше внесло до списку так званих іноземних агентів главу релігійної конфесії — верховного ламу Калмикії, що виступав проти вторгнення в Україну, Тело Тулку Рінпоче (Ердні Омбадикова).

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на реєстр Мін'юсту росії.

До списку також включені соліст групи Littlе Big Ілля Прусікін, активістка «Феміністського антивоєнного опору» Дар'я Серенко, журналіст The Moscow Times Фідель Агумава, татарський правозахисник Рафіс Кашапов, а також НКО «Фонд розвитку цифрових прав» та ТОВ «Філософія ненасильства».

Тело Тулку Рінпоче є верховним ламою Калмикії з початку 1990-х, він офіційний представник лідера буддизму Тибету Далай-лами XIV в росії, Монголії та країнах СНД. Торік у жовтні він засудив війну росії проти України і заявив, що права українська сторона. Це був перший випадок публічної критики війни від релігійного лідера росії.

Татарський активіст Рафіс Кашапов – творець руху представників народів Поволжя «Вільний Ідель-Урал». Воно декларує незалежність корінних народів Поволжя, а також об'єднання республік Мордовія, Чувашія, Марій Ел, Татарстан, Удмуртія та Башкортостан у союз.

Гурт Little Big, лідером якого є музикант Ілля Прусікін, також висловлювався проти війни та випустив антивоєнний кліп на пісню Generation Cancellation.

Дар'я Серенко багаторазово виступала за права жінок, підтримувала політика Олексія Навального та його «Розумне голосування», працювала на виборах.

Фонд розвитку цифрових прав займається боротьбою з цензурою в інтернеті. Його проект «роскомсвобода» було визнано іноземним агентом наприкінці минулого року.

Читайте також: Влада рф оголосила «іноземними агентами» актора Смольянінова й музичного критика Троїцького

Як повідомлялося, з 1 грудня у росії діє закон «Про контроль за діяльністю осіб, які перебувають під іноземним впливом». Він дозволяє визнавати «іноагентом» будь-кого, хто з погляду влади потрапив під «іноземний вплив» - тепер необов'язково навіть встановлювати факт іноземного фінансування.

Також 1 грудня мін'юст опублікував єдиний реєстр «іноземних агентів», в якому були об'єднані чотири раніше чинні реєстри: НКО, незареєстрованих об'єднань, ЗМІ та фізосіб.

На момент оприлюднення в об'єднаному реєстрі було 493 рядки, а тепер у ньому 536 фізосіб та організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-