Битва за Україну. День триста тридцять восьмий

Битва за Україну. День триста тридцять восьмий

Укрінформ
В Україні формуються перші у світі ударні роти БПЛА. Уряд схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин

Ми зібрали для вас інформацію про триста тридцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 січня 2023 року.

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

  • Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Україна була однією з шести країн-ініціаторів прийняття цього документа. На державному рівні Україна приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011).

  • Президент Зеленський вшанував пам'ять жертв Голокосту й наголосив, що чим більше народів світу подолають байдужість, тим менше простору у світі залишиться для ненависті.

  • Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний вшанував памʼять жертв Голокосту, зауваживши, що сьогодні історія повторюється – геноциду зазнають українці.

  • У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту Європейська комісія у повному складі вшанувала пам'ять людей, що загинули під час тих трагічних подій Другої світової війни.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Варшава готова передати Києву 60 польських модернізованих танків, з яких 30 PT-91 Twardy (модернізована версія Т-72), а також 14 танків Leopard 2 - Матеуш Моравецький, глава польського уряду. Президент Володимир Зеленський висловив вдячність керівниками та всьому народові Польщі за рішення щодо надання Україні танків.

  • Євросоюз оголосив сьогодні про продовження на наступні шість місяців економічних санкцій проти російської федерації у зв’язку із її агресивною війною проти України – сайт Європейської Ради.

  • До Німеччини прибули перші військовослужбовці ЗСУ для навчання роботі з бойовими машинами піхоти Marder - DW. У Німеччині українських військових також планують навчити користуватися американськими БМП Bradley. Незабаром має розпочатися навчання українських екіпажів роботі з німецькими танками Leopard 2.

  • В Україні формуються перші у світі ударні роти безпілотних літальних апаратів (БпЛА) - Міністерство оборони України. Вже відібрано найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти. Кожна з них отримає дрони та боєприпаси, Starlink та інше необхідне обладнання.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Зараз нам потрібно 300-500 танків. (…) Іноді поставка зброї триває місяцями, розумієте? Я нікого не звинувачую, але, у відповідь на ваше запитання, відчуття полегшення приходить лише після того, як зброя, яку нам надають наші партнери, вже використовується нашою армією».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Наразі п’яте управління фсб «максимально відпрацьовує» завдання із дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. «Наближається 24 лютого, а жодних результатів немає, тому вони проводять таку «комплексну» роботу».

Анна Фотига, депутатка Європарламенту: «Існування росії в нинішньому вигляді означає подальшу небезпеку для її сусідів і всього цивілізованого світу. Розпад останньої колоніальної імперії Європи неминучий, він принесе мир на континент і свободу поневоленим народам рф».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На Вугледарському напрямку росіяни здійснили за добу 322 обстріли, було 58 боєзіткнень, ворог втратив 109 осіб вбитими і 188 – пораненими - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.

  • Зенітники Повітряних сил знищили російський штурмовик Су-25 на східному напрямку - командування Повітряних сил

  • Військовослужбовці Національної гвардії на південно-східній околиці Бахмута із ПЗРК «Ігла-1» знищили один гелікоптер Мі-24 російської армії, другий уразили

  • Прикордонники та нацгвардійці під Бахмутом зі 120-міліметрових мінометів знищили групу російських піхотинців та ворожий склад боєприпасів – Держприкордонслужба

  • У британській розвідці піддали сумнівам те, що рф досягла якихось успіхів біля Оріхова і Вугледара, оскільки російські військові джерела навмисно поширюють дезінформацію.

***

  • Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, які перебувають на Запорізькій АЕС, повідомляють про потужні вибухи за межами станції, що вказують на військові дії поблизу об’єкта - Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ

  • Внаслідок 13-ї масштабної атаки на енергооб'єкти ворожі ракети поцілили у п’ять високовольтних підстанцій у центральному, південному та південно-західному регіонах - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

  • Російські військові завдали ударів по житлових кварталах Херсона та передмістя, внаслідок чого загинули двоє людей - ОВА

НОВИНИ: Україна

  • Кабінет міністрів України схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Раніше РНБО ухвалила рішення, яке обмежує виїзд посадовців за кордон без мети державної важливості. Президент підписав указ про введення в дію відповідного рішення і заявив, що будь-який виїзд українських посадовців за кордон має здійснюватися винятково за рішенням РНБО.

  • Президент Зеленський відзначив державними нагородами п’ятьох громадян інших країн, високопосадовців, за вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку незалежності та територіальної цілісності України. Президент постановив нагородити орденом князя Ярослава Мудрого I ступеня Прем’єр-міністра Королівства Нідерланди Марка Рютте, орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня Голову Національних зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве, а орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня міністра оборони Королівства Нідерланди Карін Гільдур Оллонгрен та міністра зовнішньої торгівлі та співробітництва заради розвитку Королівства Нідерланди Елізабет Неллі Анну Схрейнемахер. Також президент нагородив орденом княгині Ольги І ступеня Прем’єр-міністра Королівства Данія Метте Фредеріксен.

  • Мустафа Найєм залишає посаду заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури й очолить Агентство відновлення та розвитку інфраструктури України - Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр з відновлення України.

  • Інспектори Державного департаменту Сполучених Штатів, Міністерства оборони та Агентства з міжнародного розвитку (USAID) прибули в Україну для зустрічей і з метою поліпшити незалежний нагляд за допомогою США - Бріджит Брінк, посол Сполучених Штатів Америки в Україні

  • Кабінет Міністрів ухвалив розроблений Міністерством закордонних справ проєкт Закону України «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо привілеїв, імунітетів та пільг, наданих Організації та Офісу Організації в Україні». Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) визнала Україну своїм потенційним членом, що відкриває шлях до вступу в так званий клуб успішних країн.

  • За тиждень в Україні зафіксували 3,1 тис. нових випадків COVID-19, 267 з них — у дітей, 42 людини померли внаслідок ускладнень від хвороби - МОЗ

  • Ситуація в енергосистемі України стабілізована, але найбільші проблеми залишаються на Одещині, інші ж області вже перейшли до планових відключень – Укренерго

  • Українська греко-католицька церква відкрила в Одесі пункт незламності «Добрий самарянин»: 26 січня його благословив і освятив екзарх Одеський УГКЦ Михайло Бубній. На проєктування такого мобільного пункту пішло кілька днів, а зібрали його за одну добу. Планується такі пункти обігріву встановити в Києві, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі та Херсоні.

***

  • В Україні станом на 27 січня 2023 року зібрано 52,6 млн т зернових та зернобобових культур зі 11,1 млн га (96% від загальної площі посівів) при врожайності 47,6 ц/га – Мінагрополітики

  • За попередніми оцінками, за 2022 рік АТ “Укрзалізниця” у підсумку матиме 10,8 млрд грн чистого збитку, а за результатами цього року він сягне 20,2 млрд грн - Олександр Камишін, голова правління Укрзалізниці.

  • НАК «Нафтогаз України» запустила дослідження на Львівщині, щоб пропрацювати технологію та виробничий процес видобутку природного газу з вугільних пластів. Зазначається, що потенційно технологія має значні перспективи. Може допомогти зміцнити енергонезалежність України, збільшити безпеку шахтарів, сприяти євроінтеграційним процесам України та створити додаткові можливості для розвитку місцевих громад.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Європейський Союз підготував новий пакет санкцій проти Білорусі через її роль у підтримці повномасштабного російського вторгнення в Україну - Bloomberg. Запропоновані санкції багато в чому дублюють обмеження, які Євросоюз уже запровадив проти росії – зокрема щодо експорту ключових технологій та енергетичного сектора.

  • Координатор Ради національної безпеки при адміністрації президента США Джон Кірбі уточнив, що процес передачі Abrams може зайняти багато місяців, проте німецькі Leopard надійдуть на озброєння української армії «якнайшвидше».

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус висловився проти надання Україні німецьких винищувачів - ЗМІ

  • Президент США Джо Байден має бажання здійснити візит в Україну, однак не зараз - Джон Кірбі, кординатор Ради національної безпеки Білого дому.

  • Уряд Бельгії затвердив найбільший пакет військової допомоги для України на суму 92 мільйони євро - Александр де Кроо, прем'єр Бельгії. Йдеться про зенітні ракети, протитанкову зброю, кулемети, гранати, боєприпаси - все це буде надане з оборонних складів, а буде замовлене і придбане у приватного збройового сектору.

  • Японія з 3 лютого запроваджує додаткові персональні санкції проти осіб, пов'язаних із російською федерацією, а також розширює експортні обмеження - Міністерство закордонних справ Японії. Повний список санкційних обмежень дивись за посиланням.

  • Заступник радника Білого дому з питань національної безпеки Джон Файнер заявив, що США готові «дуже обережно» обговорювати з Києвом і союзниками ідею постачання винищувачів в Україну. Водночас на брифінгу в міноборони США заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх не підтвердила (але й не спростувала) наміри надати Україні винищувачі F-16. Вона, зокрема, зазначила, що Сполучені Штати «не збираються нічого прибирати зі столу» в плані широких обговорень допомоги Україні.

  • Хорватія виділила 1 мільйон євро фінансової допомоги Україні, на які через ЮНІСЕФ буде придбано близько 50 потужних генераторів для забезпечення безперебійної роботи українських лікарень та шкіл - Міністерство закордонних і європейських справ Хорватії.

  • Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт накладе вето на будь-які санкції Європейського Союзу проти росії, що стосуються ядерної енергетики.

  • Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс вважає, що повернення рф до складу Ради Європи буде можливе лише після виплати компенсації Україні, а також громадянам, які постраждали через порушення прав людини.

ВОРОГ

  • Гвинтокрил спеціального льотного загону "Росія", підпорядкованого управлінню справами президента рф Мі-8, зазнав аварії в московському аеропорту "Внуково" – ЗМІ. За попередніми даними, є постраждалі. Помилка пілотування розглядається як причина аварії.

  • Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю викликало тимчасову повірену у справах Латвії Даце Рутку й зобов’язало її покинути територію країни протягом двох тижнів у відповідь на рішення Риги знизити рівень дипломатичних відносин. Раніше МЗС Латвії заявило, що з 24 лютого країна знизить рівень дипломатичних відносин з рф.

  • путін готує новий наступ в Україні, незважаючи на величезні втрати, і готує країну до багаторічного протистояння зі США та їхніми союзниками – Вloomberg".

  • російський банківський сектор у 2022 році отримав 203 млрд рублів прибутку: це майже в 12 разів менше, ніж у 2021-му - 2,4 трлн рублів – Центробанк рф.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-