Роспроп вигадав власну версію операції ГУР МО в Новій Каховці

Роспроп вигадав власну версію операції ГУР МО в Новій Каховці

Фактчек
Укрінформ
Сплутали дату, підтасували втрати та дали хибну оцінку рейду українського спецпідрозділу 

Російські телеграм-канали почали поширювати власну версію розвитку подій під час операції Головного управління розвідки Міністерства оборони України в Новій Каховці.

Згідно з версією російських пропагандистів, в ніч із 24 на 25 січня ГУР МО провело «невдалий рейд» у тил російських військ у Новій Каховці й «в групі вогневого прикриття ЗСУ використали білоруських найманців». Крім того, ніби «Білоруський Добровольчий Корпус» (входить в ЗСУ – ред.) поніс «критичні, безповоротні втрати бійців», троє з його бійців вважаються зниклими безвісти і, це пов’язано з дезертирством, а командир батальйону «Терор» (входить в «Білоруський Добровольчий Корпус» – ред.) Родіон «Гена» Батулін важко поранений.

Ця версія є фейком. По-перше, пропагандисти переплутали навіть дату операції. Як відомо з офіційної сторінки ГУР МО у Facebook, рейд відбувся у ніч з 23-го на 24-те січня, а не з 24-го на 25-те. З допису також зрозуміло, що спецпідрозділ ГУР МО за підтримки ЗСУ таки виконав завдання, а саме росіяни понесли чималі втрати.

Крім того, в ГУР МО надали й фото, на якому можна побачити результат рейду.

По-друге, повною нісенітницею назвали версію російських пропагандистів й представники «Білоруського Добровольчого Корпусу».

«Втрати є, але не такі значні, як у росіян. Що стосується зниклих безвісти та дезертирства – маячня. «Гена» отримав поранення, стан стабільний», – розповіли Укрінформу в Корпусі.

Варто також наголосити, що представники «Білоруського Добровольчого Корпусу» не є найманцями, як стверджують в рф. Вони являються комбатантами, адже входять до складу збройних сил воюючої країни. Крім того, в Україні забороняється участь найманців у воєнних діях. Зокрема, згідно пункту 4 статті 447 Кримінального кодексу України, участь найманця у збройному конфлікті, воєнних або насильницьких діях карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Росіяни не вперше поширюють дезінформацію навколо добровольчих формувань, що підпорядковуються ЗСУ. В листопаді вони тиражували фейк, що лишень на запорізькому напрямку сконцентровано 5000 польських «найманців», але це також було спростовано.  

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-