Презентація моніторингу: як кафе, бари та ресторани дотримуються Закону про заборону куріння

Презентація моніторингу: як кафе, бари та ресторани дотримуються Закону про заборону куріння

Укрінформ
31 січня, 11:00 - презентація  всеукраїнського  моніторингу кафе, барів та ресторанів щодо виконання Закону про заборону куріння.

Організатори:  Всеукраїнська кампанія «Молодь вільна від куріння»; Громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя». 

Спікери: Лада Булах — народний депутат України;  Володимир Крейденко — народний депутат України; Дмитро Купира — виконавчий директор ГО «Життя»; Олег Слабоспицький — координатор всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння»; Олег Кобельков - начальник відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Департаменту захисту прав споживачів та контролю регулювання цінами  Держпродспоживслужби.

Коротко. Упродовж листопада-грудня 2022 року волонтери провели моніторинг 320 закладів ресторанного господарства у 5 містах України: Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Тернополі. 

Учасники заходу розкажуть про рівень дотримання бездимного законодавства в умовах воєнного часу, про зафіксовані волонтерами порушення,  в також як державним органам і громадянам захистити своє право на працю та дозвілля без ризику для здоров'я від тютюнового диму чи нікотинових викидів.

Додаткова інформація за тел.: 063 344 12 69, e-mail: dmytro.p@center-life.org (Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя»). 

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Більшість закладів ресторанного господарства дотримуються закону про заборону куріння — результати моніторингу

Абсолютна більшість перевірених в українських містах кафе, барів та ресторанів (80%) дотримуються закону про заборону куріння. Про це свідчать результати презентованого в Укрінформі Всеукраїнською кампанією «Молодь вільна від куріння» та Громадською організацією «Центр громадянського представництва «Життя» всеукраїнського моніторингу кафе, барів та ресторанів щодо виконання цього закону.

“Те, щоб закон про заборону куріння в приміщеннях закладів ресторанного господарства дотримувався це абсолютний запит від більшості суспільства. 86% громадян підтримують розширення вільних від куріння місць“, - сказав виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира.

За словами координатора всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» Олега Слабоспицького, упродовж листопада-грудня 2022 року волонтери всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» провели моніторинг 320 закладів, серед яких кафе (44 %), бари (24 %), ресторани (32%), у п’яти містах України: Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Тернополі. Моніторинг продемонстрував, що абсолютна більшість (80 %) закладів ресторанного господарства дотримуються вимог антитютюнового законодавства, а приміщення є вільними від диму сигарет і кальянів, викидів електронних сигарет і сигарет для нагрівання. У закладах, які порушують закон, було зафіксовано куріння кальянів — 88 %, вживання сигарет для нагрівання та пристроїв до них — 44 %, електронних сигарет — 27 %, та куріння класичних сигарет — 9 %. «Ми як громадськість, як волонтери подали скарги до Держпродспоживслужби на ті заклади, які порушують антитютюнове законодавство. Сподіваємося, що будуть проведені перевірки та на них будуть накладені санкції, і що це стимулюватиме ці заклади все ж таки надалі не порушувати закон”, - підкреслив Слабоспицький.

Як нагадала народний депутат України Лада Булах, наприкінці 2021 року Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які на 100 % звільняють громадські та робочі приміщення від куріння тютюнових виробів й електронних пристроїв для нагрівання тютюну. Уряд зі свого боку має контролювати дотримання закону, щоб забезпечити високий рівень захисту здоровʼя людей, а громадскість до цього контролю долучається активно. “Виявилося, що найгірші результати у нас в Одесі, де 30% перевірених громадських місць харчування, йдеться про бари, ресторани та кафе, дозволяють своїм відвідувачам там курити. Найкраще у нас у Тернополі, де понад 90% кафе, барів та ресторанів виконують цю нову вимогу законодавства та не дозволяють або зупиняють намагання відвідувачів там курити. Мене це дуже тішить. Київ у нас посередні, бо тут 80% барів, кафе та ресторанів все ж таки забороняють своїм відвідувачам курити”, — додала Булах. Відповідальність за порушення закону несуть як курці, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення.

Держпродспоживслужба веде нагляд (контроль) за субʼєктами господарювання щодо дотримання заборони куріння. Згідно з чинним законодавством відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння в приміщенні становить від 1 000 до 10 000 грн за кожне порушення. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3 000 грн за перше порушення впродовж року та 15 000 грн за кожне наступне. Водночас санкції ніяк не вплинуть на добросовісних субʼєктів, адже якщо фізична особа курить в забороненому місці й не реагує на зауваження, варто викликати поліцію, яка уповноважена накласти штраф на порушника до 170 грн за перше порушення впродовж року та до 340 грн за кожне наступне згідно зі ст. 175–1 КУпАП. Також, відповідно до Закону № 2899-IV, у приміщеннях закладів ресторанного господарства обов’язково має розміщуватися інформаційне повідомлення про заборону куріння. “Забезпечення високого рівня “бездимного” закону захищає права як працівників так, і відвідувачів ресторанних закладів, що сприяє зниженню рівнях захворюваності та передчасної смертності спричинений вторинними тютюновими та нікотиновими викидами”, - наголосив керівник відділу контролю за рекламою та дотримання антитютюнового законодавства Департаменту захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби Олег Кобельков.

Як повідомлялося, 11 липня 2022 року в Україні набув чинності Закон №1978-ІХ, який передбачає заборону куріння в усіх громадських та робочих приміщеннях сигарет для нагрівання на рівні з іншими тютюновими виробами, електронними сигаретами та кальянами.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-