Пам’яті оборонця «Азовсталі», поета Сергія Скальда

Пам’яті оборонця «Азовсталі», поета Сергія Скальда

Хвилина мовчання
Укрінформ
Між боями, щоб підбадьорити побратимів, він читав свої вірші

У Маріуполі під час бою з російськими окупантами загинув чернівчанин Сергій Баламутовський, відомий як поет Сергій Скальд. Він обороняв «Азовсталь». Захисникові було 43 роки.

Відео: Youtube-канал Сергій Скальд

«Він мав активну громадянську позицію на Майдані, учасник руху «Правий сектор», а з початком війни 2014 року пішов добровольцем воювати на Схід. Там був у групі розвідників «Шведа». Авдіївка, Промзона, Мар’їнка, Донецький аеропорт. Він завжди був у гарячих точках. На війні отримав дві контузії. Коли бої перейшли у більш спокійний стан, 2017-го він приїхав додому», - згадує друг Скальда Олександр Білоус.

З перших днів повномасштабної війни Сергій Скальд захищав столицю. А коли формували групу добровольців, яка їхала у Маріуполь, долучився до Героїв. Між боями, щоб підбадьорити побратимів, читав свої вірші.

«Вірші – це як допомога. Це не є пріоритетною метою. Вірші в першу чергу допомагають людям. …А із «Голосом крові» Україна таки почула націоналістичні вірші. Що насправді дуже приємно. Стосовно ж речей більш пріоритетних, то це, звичайно ж, моя країна. Вірші – то, так би мовити, форма боротьби за неї», - розповідав в одному з інтерв’ю Сергій Скальд.

Сергій – корінний чернівчанин. Писав і видавався з 2010 року. Він є автором поетичних книг «Навиліт. Рими калібру 5,45» та «Інший», співавтором збірки націоналістичної поезії «Голос крові».

Я бачу небо, хмари, бачу горизонт...

Я чую відгуки війни набату!

Допоможіть утримати мій фронт,

Славетні душі видатних солдатів!

Воїн та поет Сергій Скальд загинув 20 квітня 2022 року. Того дня росіяни завдавали масованих авіаударів по заводу «Азовсталь».

У загиблого залишилися двоє дітей: син та донька.

«Ти вже не з нами… Наш Герой. Шукач правди. Наш захисник», – написала 22 квітня у фейсбуці матір полеглого Лариса Баламутовська.

29 вересня 2022 року Чернівецька обласна рада присвоїли Сергієві Скальду звання "Почесний громадянин Буковини", посмертно.

Фото: Фейсбук-сторінка Сергія Скальда

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-