Україна наполягає на покращенні умов тримання наших полонених - ГУР

Україна наполягає на покращенні умов тримання наших полонених - ГУР

Укрінформ
Серед питань, над якими веде роботу українська влада щодо наших полонених, є і питання покращення умов їхнього утримування.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) Андрій Юсов заявив під час брифінгу у Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

“Окремо (ведеться — ред.) робота, і здійснюються постійні спроби, над покращенням умов утримання (наших громадян — ред.) — це окремий великий проєкт. У цьому напрямку постійно так само ведеться комунікація. Але з росією як тоталітарною державою і державою, яка відверто нехтує у багатьох випадках міжнародним правом, дуже важко, звичайно, про це говорити”, - поінформував представник ГУР Міноборони.

Тим не менше, як сказав Юсов, Україна про це говорить і наполягає на цьому.

Зі свого боку Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що на жаль, у відповідь на неодноразові звернення, у тому числі, з питань гуманітарного характеру - щодо передачі ліків на тимчасово захоплену рф територію, їжі, гуманітарної допомоги рф створює перешкоди і не бере цю допомогу від України.

Читайте також: Держава оплачує лікування і реабілітацію всіх визволених з полону українців - омбудсмен

Він поінформував, що українська влада також намагалася організувати допомогу для наших військовополонених. Зокрема, представники української влади виступили з ініціативою до російської сторони, що якщо у них немає можливості організувати нормальне харчування наших героїв, військовополонених, то, серед іншого, Україна готова надавати гумдопомогу, яку вони могли би взяти і передати нашим хлопцям.

“Ми навіть розуміли, що можливо, якась кількість цієї гумдопомоги буде забиратися або їхніми “керівниками”, або працівниками цих колоній. Але ми навіть на це були готові йти і виходили через різні механізми, навіть таке питання пропрацьовували. Подібне ми питання пропрацьовували і щодо забезпечення лікарень ліками — і так само рф відмовлялася”, - сказав він.

Говорячи про обміни, Лубінець уточнив, що українська влада має окремий напрямок роботи щодо цього.

Читайте також: Україна провела з рф два десятки обмінів і повернула з полону понад 800 військових і цивільних

“Тут ми ведемо окремо свої перемовини, де я як омбудсман надсилаю офіційно листи, у тому числі, по питаннях цивільних, до омбудсмана рф москалькової. Ми піднімаємо це питання, у тому числі, і перед міжнародною спільнотою”, - заявив український омбудсман.

Він уточнив, що українська влада використовує термін “цивільні заручники”.

“У нас є окремі категорії по цивільним, і по кожній категорії (щодо звільнення цих осіб — ред.) ми ведемо роботу. Наприклад, у нас є окрема категорія цивільних, яких рф звинуватила у шпигунстві на користь України, і там навіть є тюремні вироки, у вигляді достатньо великих термінів. Також є цивільні, яких рф хоче визнавати як військовополонених. Яскравим прикладом цього є ситуація, коли цивільних медиків з Маріуполя рф визнає як комбатантів, - знову ж таки, у порушення норм Женевських конвенцій”, - сказав він.

Як повідомлялося, 26 вересня Лубінець заявив, що процес роботи української влади над поверненням наших громадян із полону рф триває постійно – навіть під час того, як відбуваються обміни між рф і нашою державою, можуть відбуватися спроби домовитися про імовірні наступні кроки у цьому процесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-