Ядерна загроза: що про це треба знати

Ядерна загроза: що про це треба знати

Укрінформ
Хоча ймовірність застосування рф ядерної зброї проти України невисока, але підготуватися до такого сценарію все ж потрібно

Під час оголошення «часткової мобілізації» путін підвищив градус напруги, пригрозивши Україні та всьому світу ядерною зброєю, яку рф перевела у стан підвищеної боєздатності ще в перші дні повномасштабного вторгнення.

США та союзники уже попередили кремль, причому недвозначно: «Такі дії росії точно не залишаться безкарними. Наслідки будуть нищівними».

Нагадаємо, що представники країни-агресорки вже неодноразово порушували цю тему, але далі слів не доходило. Сподіваємось, що не дійде й цього разу. Зрештою, низка експертів, зокрема іноземних, вважають такий сценарій малоймовірним. Проте, у будь-якому разі, краще бути готовим до всього.

Тож Укрінформ підготував лікбез: що робити у випадку ядерної загрози, де краще сховатися, як правильно приймати йодид калію і так далі.

Але спершу…

ТАКТИЧНА І СТРАТЕГІЧНА ЯДЕРНА ЗБРОЯ: У ЧОМУ ВІДМІННІСТЬ

Поділ на стратегічну і тактичну ядерну зброю дуже умовний.

Вважається, що тактична ядерна зброя – це ядерні боєголовки, системи доставки і боєприпаси, призначені для ураження цілей на полі бою чи для завдання обмеженого удару по найближчих тилах. Еквівалент тактичних ядерних бомб зазвичай варіюється від кілотонни до сотень кілотонн.

Водночас стратегічна ядерна зброя більша (до 1 тис. кілотонн). Вона запускається з великої відстані і може зрівняти із землею міста та цілі регіони.

В контексті погроз кремля, на думку експертів, найбільш вірогідним варіантом є застосування саме тактичної.

Скільки такого озброєння в рф?

За даними американської розвідки, росія має від 1000 до 2000 одиниць тактичної ядерної зброї. Своєю чергою, Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI) наводить вкрай точне число – 1912 одиниць. Також у SIPRI висловили припущення відносно кількості самих зарядів для певних типів носіїв. Зокрема, для «Іскандер-М» – до 70 одиниць, для «Іскандер-К» з крилатою ракетою наземного базування Р-500 – 20 одиниць. Ще 25 одиниць у протикорабельних «Онікс» саме у берегових ракетних комплексах «Бастіон».

Відносно крилатих ракет повітряного базування, то за оцінками SIPRI мова йде про 580 одиниць ядерних боєголовок для ракет Х-55 та Х-102 (неядерні аналоги Х-555 та Х-101). Звісно ще є вільнопадаючі ядерні бомби для фронтової авіації у кількості 500 одиниць. Та до 10 ядерних зарядів для ракети «Кинжал». Ще 935 ядерних зарядів зазначені без розподілення по засобах доставки на тактичному ракетному та торпедному озброєнні військово-морських сил рф. Окремо SIPRI зазначає 290 зарядів надмалої потужності у 1 кілотонну для зенітних ракет С-300 та С-400.

Щодо боєготових артилерійських ядерних снарядів даних немає.

ВДАРИТЬ ЧИ НІ: АРГУМЕНТІВ ПРОТИ – БІЛЬШЕ

За словами експерта Українського інституту майбутнього Анатолія Амеліна, імовірність ядерного удару, звичайно, є. Це може бути жестом розпачу путіна після ліквідації левової частки нових мобілізованих.

«Зрештою, підставою для удару путін може використати звільнення українських територій, які після псевдореферендумів (які ніхто не визнав) він вважатиме територією росії. По суті, це шантаж, щоб Україна припинила контрнаступ», - каже він.

Але це буде (якщо буде) цвяхом у кришці труни сучасної росії. Наслідки цього кроку будуть значно важчими і вагомішими, ніж переваги, які путін міг би отримати.

путін параноїк, він може діяти непередбачувано, але, зрештою, рішення про «червону кнопку» це не тільки його рішення
путін параноїк, він може діяти непередбачувано, але, зрештою, рішення про «червону кнопку» це не тільки його рішення

«По-перше, Китай, який застосовує доктрину "Не застосовуй ядерну зброю першим", у разі використання її - відвернеться від росії. По-друге, застосування росією ядерної зброї змінить доктрину безпеки у світі та створить головну мету — денуклеарізацію рф та зміну її режиму. По-третє, це змінить ставлення до росії з боку «нейтральних країн», як от Італії, Індії, Бразилії та інших. По-четверте, Вашингтон прибере усякі обмеження щодо того, що стосується поставок озброєнь Україні і санкцій проти росії. По-п’яте, це змусить країни, які відмовилися від ядерної зброї заради нерозповсюдження чи роззброєння, як це зробила Україна у 1990-х роках, створити свої власні арсенали», - перелічує експерт.

А ще пан Амелін не виключає удару США по російським військам. Метою може бути саме та база, яка завдала ядерного удару, або ж – Чорноморський флот рф.   

Власне, це створює умови для прямого протистояння НАТО та росії, в якому рф ніколи не перемогти.

«Так, путін параноїк, і він може діяти непередбачувано, але, зрештою, рішення про «червону кнопку» це не тільки його рішення. Тож я б суб'єктивно оцінював ймовірність застосування ядерної зброї у 10−15%. Не більше», - підкреслив Анатолій Амелін.

Генерал у відставці, колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес  також вважає малоймовірним те, що путін може застосувати ядерну зброю, хоча президент рф знає, що його погрозам не вірять і «йому все одно, скільки невинних людей буде вбито».

«Ядерна зброя насправді є найбільш ефективною, коли вона не використовується, тому що вона змушує всіх нас або багато урядів сумніватися, переживати через це, а це те, чого він хоче», – пояснив Ходжес.

Крім того, в разі застосування путіним ядерної зброї США не зможуть залишитися осторонь, а це означало б «кінець варіантів, доступних диктатору» і катастрофу для росії – можливо, не ядерну, але на неї може чекати «якась інша відповідь», зазначив військовий.

«Росії невигідно застосовувати ядерну зброю, тому що вона не має сил боротися з наслідками такого удару. Якщо вона застосує ядерну зброю, для рф це буде тільки мінусом, тому я думаю, що путін не самогубець, і люди це розуміють», – додав Бен Ходжес.

Тим часом військовий експерт Олег Жданов стверджує, що США пильнують за місцями зберігання ядерної зброї рф.

«Розвідка так працює, що за 5 хвилин після засідання в бункері ми маємо на руках стенограму цього засідання. Якщо будуть тільки розмови про спроби застосувати ядерну зброю – реакція Заходу буде миттєвою», - наголосив він.

Нарешті, і це також важливий момент, наразі жодна із західних столиць не вважає імовірність ядерної війни високою. Це видно за їхніми рішеннями. Жодне посольство, включно з американським, не оголошує про евакуацію, як це було у лютому, перед початком широкомасштабного російського нападу. Втім, однак, це також не означає, що наказ про термінову евакуацію не з’явиться згодом. Ніхто не знає що всередині хворої голови путіна.

РАДІУС УРАЖЕННЯ: ПРИКЛАДИ

Укрінформ вирішив розібратися, якого ураження може бути завдано у разі найменшого (1 кілотонн) і більшого (10, 50 та 100 кілотонн) наземного тактичного ядерного удару. У цьому нам допоміг ресурс NUKEMAP, який за ввідних даних створює гіпотетичну ситуацію у вибраному місті (автори ресурсу наголошують: цифри – умовні, багато чого залежатиме від того, що саме робитимуть люди незадовго до, безпосередньо та після вибуху, - Ред.). У нашому випадку – це Львів, Київ та Харків.

Наприклад, якщо в центр Києва впаде бомба в 1 кілотонну, це може призвести до смерті понад 5 тис. людей, в 10 кілотонн – 19 тис., в 50 кілотонн – 48 тис., в 100 кілотонн – 74 тис. У залежності від потужності заряду, травми у вигляді опіків та поранення уламками можуть отримати від 10 тис. до 180 тис. осіб.

Львів: бомба в 1 кілотонну – смерть понад 12 тис. людей, в 10 кілотонн – 42 тис., в 50 кілотонн – 103 тис., в 100 кілотонн – 150 тис.; різного ступеня ураження можуть отримати від 22 тис. до 200 тис. осіб.

Харків: бомба в 1 кілотонну – смерть понад 6 тис. людей, в 10 кілотонн – 25 тис., в 50 кілотонн – 71 тис., в 100 кілотонн – 110 тис.; різного ступеня ураження можуть отримати від 12 тис. до 200 тис. осіб.

Київ. Радіус ураження ТЯЗ в 1, 10, 50 та 100 кілотонн

Львів. Радіус ураження ТЯЗ в 1, 10, 50 та 100 кілотонн

Харків. Радіус ураження ТЯЗ в 1, 10, 50 та 100 кілотонн

На карті показані умовні радіуси ураження залежно від тяжкості наслідків.

Жовтим кольором позначений умовний розмір ядерної вогняної кулі. Усе, що знаходиться всередині вогняної кулі, випаровується.

Зеленим кольором зображено умовний радіус випромінювання. Для всіх, хто знаходиться в цьому радіусі, можливий летальний кінець приблизно через 1 місяць; 15% тих, хто вижив, зрештою помруть від раку. Втім, навіть перебуваючи у цій зоні є шанси не тільки вижити, а й прожити довге життя: у 1945 році в Хіросімі японець Ейзо Номура, який випадково опинився у підвалі звичайного будинку, вижив за 170 метрів від епіцентру ядерного удару, і навіть більше – помер він через 37 років, доживши до 84-річчя досить-таки здоровою людиною.

Темно-сірий колір — помірний радіус ураження вибухом. У цій зоні буде зруйновано більшість житлових будівель, смертельні випадки настають через дію вибухової хвилі. Висока ймовірність виникнення пожежі в приміщеннях, а пошкоджені в такий спосіб будівлі, швидше за все, згорять. Цей радіус часто використовується як орієнтир для середньої шкоди в містах.

Помаранчевим кольором показаний радіус теплового випромінювання. Усі, хто знаходяться в цьому радіусі поза сховищами, отримають опіки третього ступеня. Вони поширюються на всі шари шкіри й часто безболісні, оскільки руйнують нервові закінчення. Такі опіки можуть спричинити серйозні рубці або навіть призвести до ампутації.

Світло-сірий колір — це радіус ураження "легким" вибухом. У цій зоні розіб'ються всі скляні вікна. Це може викликати безліч травм у тих, хто підходить до вікна, побачивши спалах ядерного вибуху. Часто використовується як орієнтир для легкої шкоди в містах.

РАДІУС ПОШИРЕННЯ РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ: ПРИКЛАДИ

Знову ж таки на прикладі Києва, Львова та Харкова розглянемо, як далеко поширюється радіаційне зараження під час вибуху бомби в 1 кілотонну. Ми знаємо, що радіація поширюється вітром, у цьому разі він — північно-східний.

Радіус поширення радіоактивного забруднення: Київ, Львів, Харків

Червоний колір — контур випадання 100 рад на годину. Перебуваючи в цій зоні годину, людина зазнає короткочасної стерилізації — це втрата здатності мати потомство. Можлива первинна променева хвороба: імунні хвороби, рак, катаракта, склеротичні процеси.

Помаранчевим кольором зафарбована область з випаданням 10 рад на годину. Імовірність мутацій при такому опроміненні збільшується вдвічі. Втім, ця доза в 3 рази менша, ніж людина отримує під час рентгену шлунка.

Жовтим кольором позначено область з випаданням 1 рад на годину. Приблизно таку ж дозу опромінення отримує людина, яка задіяна в ядерній індустрії, яка цілий рік працювала з джерелом іонізуючого випромінювання.

РІШЕННЯ: ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ВЖЕ ЗАРАЗ

Потурбуйтеся про укриття

Слід визначити укриття поблизу місць, де ви проводите найбільше часу — наприклад біля дому, роботи, спортзалу. Також потрібно визначити найкращі укриття на маршруті, яким ви часто їздите — якщо попередження чи вибух заскочать вас у дорозі.

Що може стати укриттям?

Приміщення, яке конструкціями з міцного матеріалу відділятиме вас від радіації. Цегла, цемент і земля краще зупиняють радіацію, ніж дерево, гіпсокартон чи тонкий листовий метал. Так само краще захищають зони всередині будівлі, наприклад, туалет, ванна чи комора, що розташовані далі від зовнішніх стін та даху, на які осідають радіоактивні матеріали. У багатоповерховій офісній будівлі, зведені з цегли чи бетону, найбезпечнішими будуть середні поверхи, далі від зовнішніх стін та даху.

Найнадійнішим укриттям є підвали, особливо ті, що мають залізобетонне перекриття, яке ефективно поглинає гамма-фотони. Підземні укриття захищатимуть не лише від радіації, а й від уламків будівель після ударних хвиль. Відкриті території, транспортні засоби, мобільні будинки, одноповерхові будинки з легких конструкцій, дерев’яні споруди не надають належного захисту. Найкраще ховатись у підвалі, метро або в центрі великої будівлі. Важливо: станції метро закриються за 5 хвилин після оголошення тривоги.

Підготуйте «тривожну валізу»

Переконайтеся, що у вас є набір на екстренний випадок для місць, які ви часто відвідуєте, і де, можливо, вам доведеться залишитися на 24 години.

Він має включати:

  • 6 шт респіраторів (FFP2, а краще – FFP3);
  • 3 л бутильованої води;
  • запаковані продукти харчування;
  • два комплекти зручних штанів (найкраще військових, оскільки там щільна півсинтетична тканина);
  • ліки для невідкладної допомоги (йодид калію та звичайну домашню або автомобільну аптечку);
  • радіоприймач з батарейним живленням, щоб отримати інформацію у разі відключення електроенергії;
  • ліхтарик;
  • скотч (ідеально армований, по факту - будь-який);
  • додаткові акумулятори для необхідних гаджетів.
  • копії важливих документів;
  • рулон міцних сміттєвих пакетів;
  • 5 шт поліетиленових дощовиків (дощовик цілком нормально зупинить важкі радіоактивні частинки, а на додаток ще й захистить від радіоактивної пилюки);
  • 5-10 пар бахіл, можна медичні;
  • 4 пари гумових господарських рукавиць;
  • 1 шт окуляри робочі (такі як для роботи з болгаркою);
  • компас механічний (саме механічний, а не на телефоні);
  • дозиметр (якщо є можливість, адже нормальний детектор радіації з трубкою Гейгера коштує $100-170).

Також завжди носіть із собою такі предмети, як:

  • мило;
  • дезінфікуючий засіб для рук, що містить принаймні 60 відсотків спирту;
  • дезінфікуючі серветки та загальні побутові миючі засоби, якими ви можете дезінфікувати поверхні, до яких регулярно торкаєтесь.

Майте на увазі особливі потреби кожної людини, включаючи медикаменти. Не забувайте про потреби домашніх тварин. Якщо можливо, зберігайте запаси з розрахунку на три або більше днів.

АЛГОРИТМ ДІЙ №1: ЯКЩО ВИБУХ ЗАСТАВ У ПРИМІЩЕННІ, НА ВУЛИЦІ, В МАШИНІ

На вулиці/в машині

Перше і найважливіше правило – не дивіться в бік спалаху. Це загрожує опіком рогівки, спалаховою сліпотою та опіком очей.

Що ще слід робити?

Лягайте на землю. Якнайшвидше знайдіть заглиблення або виступ, за яким можна сховатись від ударної хвилі та уламків.

Спробуйте закрити всі відкриті частини тіла: ляжте ногами в бік вибуху, обличчям донизу, підкладіть руки під себе. Прикрийте вуха навушниками, рот і ніс маскою, тканиною одягу або хусткою, дихайте через них.

Спробуйте якнайшвидше потрапити в найближче укриття.  Якщо поруч немає спеціально обладнаного сховища, підійде підвал або приміщення в центрі великих бетонних будівель з мінімальною кількістю вікон та дверей.

Важливо: якщо ви були в дорозі, то під час вибуху зупиніть автомобіль на безпечній частині дороги і закрийте всі вікна, двері, люки та будь які отвори, перекрийте потік повітря ззовні; прийміть захисну позу, керуючись порадами, що зазначені вище, та якнайшвидше дістаньтесь укриття.

У приміщенні

Щонайперше переконайтесь, що в приміщення не потрапляє повітря. Закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер та обігрівач. За можливості перейдіть у кімнату, де немає вікон.

Залишайтесь в укритті впродовж 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації. Аби не пропустити інструкції, не вимикайте радіоприймач або інший засіб зв’язку.

Не їжте й не торкайтесь нічого, що могло зазнати радіоактивного забруднення.

Не вживайте водопровідну воду до отримання відповідного повідомлення про її безпечність.

З вулиці – в укриття

Якщо в момент вибуху ви були на вулиці й вам вдалося дістатися укриття, то першочергово слід обережно зняти верхній шар одягу – це може усунути до 90% радіоактивного забруднення й зменшить час, протягом якого ви перебуваєте під впливом опромінення. Намагайтесь уникнути контакту шкіри з забрудненим одягом, покладіть його в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер.

Дистанціюйтесь від інших людей у приміщенні, не торкайтесь їх й, знов таки, не їжте й не торкайтесь нічого, що могло зазнати радіоактивного забруднення.

Прийміть прохолодний душ з використанням миючих засобів. Для змивання радіоактивного забруднення зі шкіри та поверхонь можна використовувати водопровідну воду, якщо не було офіційних повідомлень про заборону її використання. Уникайте сильного тертя шкіри, це може призвести до її пошкодження та потрапляння радіонуклідів до організму.

Якщо немає змоги прийняти душ, омийте всі відкриті ділянки шкіри, особливо руки й обличчя. Використовуйте мило й велику кількість води. Якщо у вас зовсім немає доступу до води, скористайтеся вологою серветкою, чистою вологою тканиною або вологим паперовим рушником. Ретельно протріть усі відкриті ділянки шкіри.

Поверхні й предмети протріть вологою ганчіркою або серветкою. Це обов’язково, не залежно від того, яке приміщення ви використовуєте як укриття.

За можливості одягніть чистий, щільний максимально закритий одяг, що не міг зазнати радіоактивного забруднення.

Радіоприймач або інший засіб зв’язку повинен бути увімкненим, щоб не пропустити важливу інформацію. Залишайтесь в укритті впродовж 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації.

АЛГОРИТМ ДІЙ №2: ВИХОДИМО ЗІ СХОВИЩА

Ядерна зброя має різний енергетичний потенціал, тож однозначно відповісти на питання «коли» — не можна. Все залежить від потужності бомби, напряму вітру, вашої віддаленості від епіцентру вибуху. Саме тому так важливо мати з собою засоби зв'язку, щоб знати, коли про те, що сховище можна покидати, оголосять компетентні органи.

Проте ви можете самостійно дізнатися, наскільки безпечно поза сховищем, якщо у вас є дозиметр. Безпечним вважається рівень радіації приблизно 0.5 мікрозиверт на годину (до 50 мікрорентгенів на годину), найбільш безпечним — до 0.2 мікрозиверт на годину (відповідає значенням до 20 мікрорентгенів на годину).

Пам'ятайте:

  • Чим більше руйнувань поблизу — тим вища радіаційна небезпека;
  • Захистіть себе (маска, щільний одяг з капюшоном та довгими рукавами, окуляри і так далі);
  • У повітрі і на поверхнях все ще може бути радіоактивний пил: намагайтеся не ходити ґрунтовими дорогами, вибирайте асфальтовані. Вуличний одяг та взуття зберігайте подалі від місця сну: радіоактивний пил, так само як і звичайний, накопичується на комірі, волоссі, ліктях, плечах, животі.

КОЛИ ВЖИВАТИ ЙОД

Слід наголосити, що препарат не можна використовувати «для профілактики». Його вживають одноразово (якщо немає інших вказівок) лише після оповіщення від офіційних органів влади.

Йодид калію заповнює щитоподібну залозу стабільним йодом, тож радіоактивний йод із викиду не поглинається. Разова доза йодиду калію захищає тільки щитоподібну залозу впродовж 24 годин.

Дозування препарату:

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти під час грудного вигодовування) — 16 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг;
  • діти від 3 до 12 років — 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю — 125 мг.

Дорослим після 40 років не рекомендовано вживати йодид калію, оскільки у цьому віці щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод. Проте якщо жінка, старша за 40 років, вагітна чи годує грудьми, їй варто приймати йодид калію.

Мирослав Ліскович. Київ

У матеріалі, зокрема, використано інформацію з таких ресурсів: "Європейська правда", "Рубрика", "Громадське", Defence Express.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-