Постійно опущена голова та побої кийками: омбудсмен розповів про знущання у російському полоні

Постійно опущена голова та побої кийками: омбудсмен розповів про знущання у російському полоні

Укрінформ
Українські захисники і захисниці, яких вдалося визволити з російського полону, відзначали жахливі умови утримання.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Місця були не прилаштовані до такої кількості (утримуваних осіб — ред.). Зрозуміло, що якихось юридичних моментів, як визнання військовополоненими, статус комбатанта — цього не відбувалося. Ще скажу про поширену практику так званих зустрічей. Тобто, (людей — ред.) пропускали крізь стрій, де били резиновими кийками, і коли ці кийки ламалися, то після цього використовувалися дерев'яні палиці”, - сказав він.

За словами омбудсмена, полонених також змушували весь час тримати голову опущеною донизу, а “хто це порушував — того додатково били”.

Читайте також: Визволена з полону «Пташка» закликає й далі боротися за кожного українського воїна

Лубінець зазначив, що українські військовополонені у неволі "жодного разу" не спілкувалися з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста.

“Вони (представники МКЧХ — ред.) були присутні при виході з Азовсталі, і наші військовополонені їх бачили. Навіть дехто сказав, що їм роздали листівки від МКЧХ, які треба було заповнити для ідентифікації.., а вони (МКЧХ - ред.) після цього приїдуть і заберуть. Роздати роздали, але після цього ніхто не приїжджав і ніхто не забрав (ці бланки — ред.)”, - заявив він.

Читайте також: Червоний Хрест мав публічно заявити, що росія не пускає його до полонених - Лубінець

У цьому зв'язку уповноважений наголосив, що це питання є принциповим для української влади і для нього особисто. За його словами, рф дозволяє собі порушувати Женевські конвенції, застосовувати тортури до українців, тримати їх у жахливих умовах, не надавати меддопомогу і їжу у достатній кількості саме тому, що ніхто не може це перевірити.

“Тобто, вони просто не допускають представників МКЧХ (до полонених — ред.). І на мій погляд, саме це і створює передумови для подібного ставлення до наших військовополонених. Якби була інша ситуація, то російська сторона так би не діяла”, - заявив Лубінець.

Читайте також: У МВС розповіли, яку допомогу надають зараз визволеним із полону захисникам

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну повернулися з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ.

П'ятеро командирів полку “Азов” перебуватимуть до кінця повномасштабної війни у Туреччині під особистими гарантіями безпеки її президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-