U-LEAD допомагає громадам перетворювати занедбане майно у житловий фонд

U-LEAD допомагає громадам перетворювати занедбане майно у житловий фонд

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» допомагають місцевому самоврядуванню перетворювати занедбане майно в актив громади, зокрема у житловий фонд для переселенців.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Як зазначається, шелтери, тимчасові прихистки облаштовані у спортивних, освітніх або соціальних закладах громад, гуртожитки дають змогу людям, які рятуються від війни, отримати дах над головою, але для тривалого проживання не підходять. Тож громади шукають можливість збільшити житловий фонд.

Про те, як перетворювати занедбане майно в актив громади, йшлося під час інформаційної сесії, яку провів регіональний офіс «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

«Одним із резервів для збільшення житлового фонду є нерухоме майно відумерлої спадщини. Органи місцевого самоврядування Дніпропетровської області мають досвід облаштування занедбаних хат та створення прихистків, але завжди важливо нагадати алгоритми дій, розказати про кращі практики та допомогти уникнути ризиків в даному питанні», - зазначила керівник регіонального офісу Олена Тертишна.

За її словами, облік та реєстрація відумерлої спадщини – це можливість перетворити занедбане майно в актив громади та допомогти переселенцям.

Читайте також: U-LEAD розповідає громадам про особливості повноважень військових адміністрацій

У U-LEAD зазначили, що статус відумерлої спадщини визначає суд. Ніким не успадкована нерухомість переходить у комунальну власність територіальної громади. При цьому орган місцевого самоврядування зобов’язаний звертатися до суду із заявою про визнання нерухомого майна, яке ніким не успадковане, відумерлою спадщиною (ст.1277 ЦК).

Спадкове майно підлягає охороні. У сільських населених пунктах вживати заходів до охорони спадщини має уповноважена на це посадова особа ОМС. У містах та селищах цей обов’язок покладений на нотаріуса.

Експерти U-LEAD нагадали алгоритм дій ОМС щодо відумерлої спадщини. Передусім необхідно встановити факт і дату смерті спадкодавця, звернувшись із відповідним запитом до органу Державної реєстрації актів цивільного стану.

За словами представників громад, які практикують роботу з відумерлою спадщиною, збирати інформацію про покинуте майно можуть допомагати старости, працівники ОСББ, ЖЕКів і жителі громади.

Далі необхідно зібрати відомості про нерухоме майно – після закінчення строку для прийняття спадкоємцями спадщини. Для цього звернутися до органу Державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень із запитом про зареєстроване право власності на нерухоме майно за даною адресою або до спадкового реєстру із запитом щодо інформації про заведену спадкову справу та видачу свідоцтва про право на спадщину щодо даного об’єкта майна. Через рік від дати відкриття спадщини необхідно подати заяву до суду про визнання спадщини відумерлою. ОМС при поданні заяви про відумерлу спадщину звільняється від сплати судового збору.

Наступним кроком є проведення технічної інвентаризації об’єкта і державна реєстрація права власності територіальної громади на майно відумерлої спадщини. ОМС не сплачує адміністративний збір за проведення держреєстрації речових прав.

Читайте також: U-LEAD інформує громади про оплату праці в органах самоврядування під час війни

«Наповнення ресурсної бази громади через використання механізму відумерлої спадщини сьогодні не лише вимога закону, а й часу. Адже якщо мова про об’єкти нерухомості, це майно цілком може стати частиною житлового фонду соціального призначення. Іноді від громад доводиться чути, що це занадто довга процедура. Я раджу розпочати і крок за кроком пройти цей шлях один раз і зрозуміти, що процедура не настільки складна, а результат вартий зусиль», - підкреслила радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Людмила Гурба.

Як повідомлялося, програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-