Проти кримчанина порушили справу через пісню «Червона калина»

Проти кримчанина порушили справу через пісню «Червона калина»

Укрінформ
Прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної ненависті до громадян України, проти кримського «блогера», який опублікував відео з весілля, де грала пісня «Ой у лузі червона калина», та додав до нього підписи на кшталт «играет нацистская песня».

Як передає Укрінформ, про це повідомила прокуратура АР Крим та м. Севастополь.

“Прокуратура автономії за зверненням Представництва Президента України в АРК розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, поєднаних з погрозами (ч. 2 ст. 161 КК України)”, - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у телеграм-каналі під назвою «ТалипоV onlineZ» кримський «блогер» опублікував відео з весілля у Бахчисараї, де грала українська пісня «Ой у лузі червона калина».

До відео “блогер” додав підписи: “Играет нацисткая песня «Червона Калина», «мы каждого найдем, с каждого спросим», «Откладывайте на адвокатов!».

У прокуратурі наголошують, що у цій публікації наявні можливі прояви національної дискримінації у вигляді розпалювання міжнаціональної ворожнечі до громадян України та використана мова ненависті.

У рамках кримінального провадження запланована лінгвістична експертиза.

“З початку окупації Кримського півострова росія використовує мову ворожнечі в інформаційному просторі окупованого Криму як зброю проти кримських татар, мусульман та українців загалом. Держава-окупант намагається виправдати всі репресії, які вчиняє проти українців, за допомогою нав’язування своїх наративів, закликів до дискримінації та пропаганди насильства”, - підкреслили у прокуратурі АРК.

Читайте також: російський суд продовжив тримання в СІЗО чотирьом затриманим у справі «Хізб-ут-Тахрір»

Як повідомляв Укрінформ, за святкування на бахчисарайському весіллі під пісню “Ой у лузі червона калина” кримський “суд” виніс вироки стосовно шістьох осіб.

Самопроголошений "глава" Криму Аксьонов заявив, що за виконання українських пісень на півострові будуть відкривати кримінальні справи.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров порівняв пісню “Ой у лузі червона калина” із кримськотатарською піснею «Урал даг'и», за яку переслідувало КДБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-