російський суд продовжив тримання в СІЗО чотирьом затриманим у справі «Хізб-ут-Тахрір»

російський суд продовжив тримання в СІЗО чотирьом затриманим у справі «Хізб-ут-Тахрір»

Укрінформ
Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону відмовився змінити запобіжний захід на домашній арешт для кримських активістів Рустема Мурасова, Завура Абдуллаєва, Джеббара Бекірова, Рустема Таїрова і продовжив їх тримання в СІЗО до 23 січня 2023 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Кримська солідарність у Фейсбуці.

"Рустем Мурасов попросив суд змінити йому і Завуру Абдуллаєву, Джеббару Бекірову, Рустему Таїрову запобіжний захід на більш м'який - домашній арешт", - зазначили в організації.

Рустем Мурасов та його адвокат заявляли про «катувальні умови» в СІЗО.

Читайте також: У Зеленського відреагували на вирок Шихаметову у так званій справі «Хізб ут-Тахрір»

У відповідь на прохання захисту прокурор заявив зустрічне клопотання про продовження запобіжного заходу, який діє до 23 жовтня.

У результаті суд достроково продовжив перебування кримських активістів у слідчому ізоляторі до 23 січня 2023 року, йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, Рустем Мурасов, Завур Абдуллаєв, Джеббар Бекіров, Рустем Таїров обвинувачуються у справі "другої Севастопольської групи" Хізб ут-Тахрір.

Їх обвинувачують за статтею 30 частини 1 (приготування до злочину та замах на злочин), статтею 278 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади) та статтею 205.5 частини 2 (участь у діяльності терористичної організації) КК рф.

Читайте також: Справа «Хізб-ут-Тахрір»: окупанти винесли черговий вирок кримському татарину - 11 років в’язниці

Підсудні вину не визнають, заявляючи, що не займалися терористичною діяльністю.

17 серпня 2021 року після обшуків у помешканнях кримських татар силовики затримали п'ятьох осіб. У Нахімовському районі Севастополя співробітники ФСБ заарештували активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському – Заура Абдуллаєва, у Сімферопольському – імама Раїфа Февзієва. Усі заарештовані систематично відвідували політично мотивовані судові процеси, підтримували сім'ї політв'язнів, організовували у своїх селищах масові заходи на підтримку кримських татар, переслідуваних окупаційною владою.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-