Теракт в Оленівці: Гутерреш призначить бразильського генерала керівником місії з розслідування

Теракт в Оленівці: Гутерреш призначить бразильського генерала керівником місії з розслідування

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш має намір призначити бразильського генерала Карлоса душ Сантуша Круза керівником місії з розслідування вибуху в Оленівській в’язниці 29 липня, внаслідок якого загинули десятки українських військовополонених.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив у четвер після тристоронньої зустрічі у Львові з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

«Сьогодні ми також обговорили розслідування трагічного інциденту в слідчому ізоляторі в Оленівці 29 липня. Те, що там сталося, неприйнятно. Усі військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права», - сказав він.

За його словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен мати до них доступ, хоч би де вони перебували.

Читайте також: Омбудсмен про розслідування теракту в Оленівці: Чекаємо приїзду Місії ООН

Гутерреш розповів, що створив місію зі встановлення фактів, пов’язаних із вибухом у в’язниці, яку очолюватиме Сантуш Круз.

«Генерал Сантуш Круз – шанований військовий з більш як 40-річним досвідом роботи в галузі національної та міжнародної громадської безпеки і військової служби, у тому числі як командувача миротворчими операціями ООН», - пояснив генсек ООН.

Гутерреш зазначив, що продовжуватиме працювати над отриманням гарантій щодо місця трагедії «та інших відповідних місць».

«Простіше кажучи, місія зі встановлення фактів має бути вільна в пошуку фактів», - додав він, пояснивши, що «насамперед це означає безпечний, надійний і безперешкодний доступ до людей, місць і доказів без будь-якого втручання з чиєїсь сторони».

Читайте також: Теракт в Оленівці: Гутерреш повідомив Зеленського про підготовку місії ООН

«Ми продовжуватимемо робити все від нас залежне, аби просувати ці та інші зусилля відповідно до потреб українського народу», - підкреслив Генсек.

Як повідомилося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинуло близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-