Ненасильницький спротив громад окупації

Ненасильницький спротив громад окупації

Укрінформ
22 серпня, 15:00 - круглий стіл на тему: «Ненасильницький спротив громад окупації».

Організатори: Укрінформ (ГР «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»), Центр Близькосхідних досліджень.

Учасники: Сергій Данилов - заступник директора Центру Близькосхідних досліджень; Ігор Семиволос - виконавчий директор Центру Близькосхідних досліджень; Андрій Каменщиков - громадський діяч, Міжнародна мережа громадських організацій “Глобальне партнерство щодо попередження збройних конфліктів”; Костянтин Овсянников - ГО «Приморськ 24/7» (м. Приморськ); Дмитро Звонок - конфліктолог, Центр Близькосхідних досліджень; Оксана Ракітіна - журналістка, громадська активістка (м. Сватове); Максим Майоров - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Сергій Шишковський - громадський активіст (м. Херсон).

Теми для обговорення:

  • Досвід ненасильницького спротиву громад окупації.
  • Вплив ненасильницького спротиву окупації.
  • Виклики та потреби активістів та громад, що продовжують чинити опір.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: 067 43 071 81, e-mail: pressa@mil.gov.ua

Акредитація триватиме до 14:30 22 серпня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: 

https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У тимчасово захопленому Приморську майже місяць проходили патріотичні мітинги - активісти

У тимчасово захопленому Приморську Запорізької області місцеві патріоти з перших днів і впродовж майже місяця проводили мітинги, щоб висловити свою громадянську позицію.

Про це заявив лідер ГО «Приморськ 24/7» Костянтин Овсянников під час круглого столу в Укрінформі «Ненасильницький спротив громад окупації».

«Як тільки колони росіян зайшли в Приморськ, у першийй же день на площі ми підняли великий прапор України, щоб показати окупантам, що місто наше – українське і ми підтримуємо ЗСУ, підтримуємо Президента. Виходили, щоб показати свою громадянську позицію. Кожного дня о дев’ятій ранку ми проходили через місто, співали патріотичні пісні, вигукували патріотичні гасла. Робили це для того, щоб людей у самому місті підтримати морально», - сказав Овсянников.

За його словами, у цих заходах брали участь міський голова і депутати, які залишалися в місті, представники влади і поліції. Це була акція ненасильницького опору.

«Зброї у місті не було, вона була вивезена. Ми мали тільки волю і бажання залишатися Україною. Так нам вдалося протриматися майже місяць. Окупанти періодично заїжджали, була спроба зняти з площі прапор. Автоматники вийшли, оточили площу і зняли прапор, поки ми були в іншій частині міста. Коли ми повернулися, прапора не було. Ми знайшли прапор трошки менший і вивісили його на флагштоці. Тоді було дуже чітко видно, як згуртувалися громадяни», - зазначив Овсянников.

Він згадав, що зв’язок у місті періодично зникав, але люди знали, що потрібно збиратися, і приходили на площу.

Сам Овсянников організовував безпосередньо прямі трансляції мітингів у Фейсбуці, щоб уся країна і світ бачили, що відбувається. Адже коли в інших містах теж люди чинили опір, це надихало приморців.

Та згодом загарбники почали захоплювати активістів і кидати їх у карцер, стали ходити по домівках. Активним громадянам довелося виїжджати на підконтрольну Україні територію.

Костянтина Овсянникова схопили загарбники і допитували.

Певний час у полоні провів і представник молодіжної ради Приморська Артур Ярошевський. Він розповів, що коли розпочалася широкомасштабна війна, стояти осторонь молодь не могла. Члени молодіжної ради відразу долучилися до забезпечення гарячими обідами соціально вразливих верств населення, розвозили продуктові набори, збирали фінансову допомогу. Більшість членів молодіжної ради були присутні на проукраїнських мітингах.

«Ми провели опитування в місцевих групах, телеграм-каналах: 98 відсотків місцевих жителів очікують повернення Збройних сил України, чекають деокупації. Приморськ - це маленьке красиве місто на узбережжі Азовського моря, а перетворилося на занедбане місто, де зібралися окупанти і колаборанти», - констатував Ярошевський.

За його словами, хоч на середину серпня 55 відсотків жителів міста виїхали на підконтрольну Україні територію, але з тих, хто залишилися, багато чинять пасивний опір і підтримують український дух.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-