Презентація дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост»

Презентація дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост»

Укрінформ
22 серпня, 10:00 -  презентація дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост».

Організатори: Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; ГО «ДЕСПРО».

Учасники:  Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; В`ячеслав Негода - заступник міністра розвитку громад та територій України; Оксана Гарнець - президент громадської організації «ДЕСПРО»; Олена Бойко - експерт громадської організації «ДЕСПРО»;  Станіслав Август - виконавчий директор Всеукраїнського об'єднання старост.

Коротко. В Україні сформовано майже 7,5 тисяч старостинських округів. Це новий інститут місцевого самоврядування, впроваджений в ході реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Створення інституту старост мало на меті наблизити владу до людей. Саме староста представляє інтереси мешканців старостинського округу на рівні керівництва громади.

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентує дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост».

Дослідження підготовлено на запит Комітету за експертної підтримки ГО «ДЕСПРО», створеної на основі діяльності Швейцарсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 09:30 22 серпня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: 

https://www.youtube.com/c/UkrinformTV та Facebook-сторінці «Децентралізація».

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Інститут старост в умовах воєнного стану відіграє важливу роль у житті громад - Мінрегіон

В умовах воєнного стану інститут старост відіграє важливу роль у житті громад, зокрема допомагає організовувати допомогу гуманітарного характеру.

Про це під час презентація дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост» в Укрінформі повідомив заступник міністра розвитку громад та територій України В`ячеслав Негода.

"Інститут старост відіграв і продовжує відігравати надзвичайно важливу роль в організації життя в територіальних громадах ... чи це йдеться про громади в зоні бойових дій чи тилових громадах, де потрібно надавати величезну допомогу внутрішньо переміщеним особам чи організовувати допомогу гуманітарного характеру, старости відіграють дуже важливу роль", - сказав він.

Народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін наголосив, що представники місцевого самоврядування є другими героями після Збройних сил України, які дозволяють функціонувати громадам.

"Одна справа функціонувати громадам в мирний час, інша справа - функціонувати, коли у громадах постійно "перебивають" елементи інфраструктури і треба забезпечити життєдіяльність громади", - сказав Безгін.

Він зауважив, що "вмонтованість" старост в систему управління громадами сприяє сталості розвитку територій.

Згідно із дослідженням, підготовленим на запит Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, із 1428 територіальних громад, щодо яких надано інформацію про утворення старостинських округів, взагалі не створено таких округів у 36 територіальних громадах, що становить 9,5%. Найбільший відсоток територіальних громад де не створені старостинські округи, зафіксовано у Луганській області - 34,6%, Рівненській - 23,4%, Одеській області - 22%.

Дослідження підготовлено на запит Комітету за експертної підтримки ГО «ДЕСПРО», створеної на основі діяльності Швейцарсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Як повідомили у ДЕСПРО, в Україні сформовано майже 7,5 тисяч старостинських округів. Це новий інститут місцевого самоврядування, впроваджений в ході реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Створення інституту старост мало на меті наблизити владу до людей. Саме староста представляє інтереси мешканців старостинського округу на рівні керівництва громади.

Як повідомлялося, що в Україні презентувати чатбот «Старости ОТГ», створений Всеукраїнською асоціацією об'єднаних територіальних громад за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-