Конгрес США має намір оголосити путінську війну проти України геноцидом

Конгрес США має намір оголосити путінську війну проти України геноцидом

Укрінформ
Двопартійна група американських законодавців представила проєкт резолюції, що визначає дії Росії в Україні як акт геноциду.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Foreign Policy

У документі зазначається, що звірства, вчинені російськими військами в Україні, включаючи напади на цивільне населення, прямі обстріли пологових будинків та медичних установ, а також депортація сотень тисяч українців до росії та на підконтрольні їй території, відповідають критеріям, викладеним у статті II Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду й покарання за нього.

Читайте також: Лідер Зелених у Німеччині закликав визнати Голодомор геноцидом українського народу

Аргументуючи свою позицію, автори резолюції вказують на заяви російських державних ЗМІ та високопосадовців, включаючи президента росії путіна, спрямовані на підрив української державності й суверенітету.

Зазначається, що звірства в Україні здійснюються з певною метою. Про це, зокрема, свідчить той факт, що путін у квітні нагородив низку російських військових і підрозділів, звинувачуваних у скоєнні воєнних злочинів у Бучі, зокрема в тортурах, зґвалтуваннях та позасудових стратах мирних жителів. Так, 64-й мотострілецьку бригаду він удостоїв звання «Гвардійської» і похвалив її за «масовий героїзм і доблесть, стійкість і мужність».

Читайте також: У ПАРЄ зареєстрували заяву щодо протидії культурному геноциду українців

Хоча резолюція не є юридично зобов‘язальним документом, вона посилає сильний сигнал щодо засудження дій москви та вказує на продовження зусиль Конгресу з надання всілякої підтримки Україні.

У квітні президент США Джо Байден охарактеризував російські звірства в Україні як геноцид.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-