Концерт-марафон у Нідерландах на підтримку України

Концерт-марафон у Нідерландах на підтримку України

Укрінформ
30-метровий синьо-жовтий стяг в центрі Амстердама та зірки Євробачення

У столиці Нідерландів відбувся двогодинний благодійний концерт-марафон на підтримку України, у якому взяли участь зірки Євробачення, зокрема Kalush Orchestra, Джамала, Вєрка Сердючка, Кончита Вурст, Еммелі де Форест, S10.

Головна мета заходу – консолідація європейської спільноти, адже вже цього тижня, 23-24 червня у Брюсселі відбудеться засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та ухвалення рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

30-МЕТРОВИЙ ПРАПОР УКРАЇНИ В ЦЕНТРІ АМСТЕРДАМА

Анастасія Єрко, її мама та сестричка до Нідерландів приїхали з Чернігова у березні. Батько з першого ж дня, коли 24 лютого почалася повномасштабна війна, пішов захищати Україну. Дівчина розповідає, що спочатку від обстрілів ховалися вдома у підвалі, потім поїхали до родичів у Київську область. Далі була Польща, де вони зустріли нідерландських волонтерів, які запропонували поїхати з ними в Нідерланди. 

На концерті-марафоні Анастасія Єрко присутня як волонтер. Дівчина говорить англійською та допомагає гостям заходу інформаційно. А ще вона була серед тих, хто розгорнув на головній площі Амстердаму 30-метровий прапор України. 

Анастасія Єрко
Анастасія Єрко

«Я говорю англійською і тому допомагаю тут як волонтер. Також ми розгорнули величезний український 30-метровий прапор. Для мене цей концерт – це як крик про допомогу всій Європі, щоб ми їм через кілька місяців не набридли, щоб вони про нас не забули, що в нас війна йде, гинуть люди. Головне зараз підтримка», – каже Анастасія.

Музична акція в центрі Амстердама зібрала тисячі людей. Загорнуті в синьо-жовті прапори українці, нідерландці та громадяни інших країн закликали підтримати Україну та дати їй шанс стати частиною європейської сім'ї.

«Концерт на Музейній площі в Амстердамі об’єднав європейських артистів на підтримку України. Поруч з нашими Kalush Orchestra, Джамала та Вєрка Сердючка «за євроінтеграцію» заспівали нідерландські, німецькі, фінські, австрійські зірки. Ця солідарність дарує надію на спільне майбутнє в єдиному європейському домі. Особливо це відчувалось у натовпі. Тисячі людей після роботи залишили свої буденні справи та прийшли, щоб «обійняти Україну». Переконаний, тепло цих обіймів неодмінно розтопить лід євроскептицизму та дозволить лідерам ЄС ухвалити правильне рішення», – сказав у коментарі Укрінформу Посол України в Нідерландах Максим Кононенко.

Максим Кононенко
Максим Кононенко

Водночас перший посол Нідерландів в Україні Роберт Серрі зазначив, що дуже радий бачити так багато людей, готових підтримати Україну. 

Роберт Серрі
Роберт Серрі

«Передусім для мене це концерт, де нідерландці вкотре можуть показати свою солідарність з Україною, адже так багато всього змінилося, на жаль, через жорстоку війну. По-друге, мені приємно, що цей захід відбувається за кілька днів до засідання Європейської ради», – сказав він.

ПІДТРИМКА ВІД ЗІРОК ЄВРОБАЧЕННЯ

Українські зірки своєю музикою демонструють на сцені в Амстердамі незламність українського духу та закликають світ підтримати Україну, аби наблизити нашу перемогу. 

Kalush Orchestra
Kalush Orchestra

Першими на сцену вийшли Kalush Orchestra, які перемогли на Євробаченні-2022 з піснею «Стефанія». І саме з неї вони почали свій виступ в Амстердамі. Їм один голос підспівували тисячі людей у вишиванках чи в синьо-жовтому одязі, футболках з написом «ні війні» та рожевих панамах.

Запалила глядачів і змусила їх просто шаленіти Вєрка Сердючка, яка вперше заспівала зі сцени «раша goodbye». 

«Я ніколи не співала «russia goodbye», лише «лаша тумбай», але зараз тільки «раша гудбай», і це ще м’яко сказано», – наголосила Вєрка Сердючка.

І тепер хіт офіційно має назву Dancing russia goodbye. Глядачі концерту голосно співали його співали на весь Амстердам.

 Джамала
Джамала

До сліз своїм виступом зворушила Джамала, яка виконала пісню «1944». Саме з цією композицією вона представляла Україну на 61-му пісенному конкурсі Євробачення, де здобула перемогу.

МЕСЕДЖІ ЗІРОК І ПОЖЕРТВИ 

Учасник «Євробачення-2021» Жангю Макрой, який тоді представляв Нідерланди, під час підготовки до виступу, міцно тримаючи свою гітару та щось наспівуючи, розповів, що він зараз в Амстердамі, адже для нього дуже важливо показати свою підтримку Україні. 

 Жангю Макрой
Жангю Макрой

«Це вже дуже не просто та емоційно. Сподіваюся, що музика, яка сьогодні є моїм скромним внеском, може допомогти та підтримати людей в Україні», – сказав він у коментарі Укрінформу.

На концерт в Амстердамі також прибув австрієць Томас Нойвірт, більш відомий як Кончита Вурст, який наробив справжнього галасу на Євробаченні 2014 року. Артист вбрався у чорну сукню і був дуже привітним. З усіма спілкував, роздавав автографи та закликав допомагати Україні. 

Кончита Вурст
Кончита Вурст

«Я намагаюся зробити все, що можу протягом цих останніх кількох місяців. Я був у Відні на великому концерті, і коли мене просять долучитися, звичайно, я також хочу бути тут, бо це така величезна сцена, і ми всі тут, бо ми – сім’я Євробачення. Я думаю, що коли ми всі тут, це робить нас ще сильнішими, ми надсилаємо наші меседжі, сподіваюся, що сьогодні люди пожертвують», – каже в коментарі Укрінформу артист.

Глядачі почули меседжі зірок. Зокрема, під час виступу артистів під сценою можна було побачити людей, які переказувати пожертви за допомогою глобальної платформи UNITED24.https://u24.gov.ua/uk

Зібрані кошти підуть на придбання рентгенівських апаратів з відеосистемою типу C-arm для закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пораненим і постраждалим внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

Варто зазначити, що UNITED24 – ініціатива Президента України Володимира Зеленського. Важливе завдання цієї платформи – стати головним вікном для збору пожертв на підтримку України. Кошти надходять на рахунки Національного банку України та спрямовуються профільними міністерствами на найголовніші потреби за трьома напрямами: оборона та розмінування, медична допомога, відбудова України. Під час концерту було оголошено, що той, хто перекаже найбільше коштів, отримає приз.

Найактивнішому благодійнику подарують прапор України, підписаний нашим Президентом.Під час концерту до глядачів також звернувся президент України Володимир Зеленський, який подякував за підтримку та висловив сподівання щодо позитивного рішення для України. Варто зазначити, що 17 червня Єврокомісія рекомендувала країнам-членам ЄС надати Україні статус кандидата, і вже цього тижня саміт Європейської ради має оголосити своє рішення. 

Благодійний концерт-марафон в Амстердамі тривав близько двох годин. На завершення всі учасники піднялися на сцену та виконали гімн України. Люди під сценою також голосно співали гімн, не стримуючи сліз. Вони міцно стикали у руках українські прапори, мріючи вже незабаром повернутися додому та відсвяткувати нашу перемогу. 

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-