Для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати порт в Одесі - Дуда

Для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати порт в Одесі - Дуда

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати заблокований через розв’язану росією війну порт в Одесі, щоб Україна могла експортувати своє продовольство країнам, які його потребують.

Про це він заявив на спільній з Президентом України пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дуда акцентував, що не лише Україна потребує підтримки світу, а й світові потрібна Україна, яка є потужним виробником продовольства. Він зауважив, що є країни, залежні в цьому сенсі від України, тож світ має допомогти їм отримати, наприклад, українське зерно і соняшникову олію, які вона традиційно туди експортувала.

Читайте також: Продовольча безпека: ООН шукає рішення для розблокування експорту з України через порти

«Це дуже важливе питання, як розблокувати порт в Одесі, щоб Україна могла з нього експортувати своє продовольство, і як його вивезти, наприклад, до Єгипту чи інших країн Африки», - сказав Дуда.

Він поінформував, що детально обговорив ці питання з Президентом Зеленським, а незабаром вони будуть розглянуті на міжурядовій польсько-українській конференції.

Читайте також: Через війну росії в Україні голод поширився ще на 40 мільйонів людей по всьому світу - Блінкен

Як повідомлялося, 12 травня комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян представила у Брюсселі план дій, спрямований на допомогу українському продовольчому експорту під назвою «Шляхи солідарності». У рамках цього проєкту 20 млн тонн зерна будуть відправлені з України з використанням інфраструктури ЄС менш як за три місяці.

Раніше МЗС України попередило країни-споживачі, що партії зерна, які продає рф, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте в результаті мародерських дій російських загарбників. Крадіжку росією українського зерна підтверджують як численні свідчення українських аграріїв, так і документальні докази.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-