Україна за будь-яких обставин залишиться на ринку зерна - Тарас Качка

Україна за будь-яких обставин залишиться на ринку зерна - Тарас Качка

Фото
Укрінформ
Україна за будь-яких обставин залишатиметься на зерновому ринку, в тому числі завдяки зусиллям зі спрощення логістики між Україною і ЄС.

Про це сказав заступник міністра економічного розвитку України Тарас Качка, передає Укрінформ з посиланням на Мінагрополітики.

«Україна за будь-яких обставин залишатиметься на зерновому ринку. Це не мантра – це реальність. Зусилля зі спрощення логістики між Україною і ЄС дадуть свої плоди. Але найголовніше – ми будемо на ринку доти, доки світ комерції буде живити потік зерна угодами», – сказав Качка, виступаючи в Женеві на конференції GrainCom-22.

Заступник міністра обговорив з представниками Світової організації торгівлі та Всесвітньої продовольчої програми ОНН поточну ситуацію з експортом українського збіжжя .

Зокрема, йшлося про значний прогрес в експортуванні зерна до ЄС останнім часом. Проте для того щоб Україна могла гарантувати світу зі свого боку 100% продовольчу безпеку та виконання всіх контрактних зобов’язань, вона має відновити доступ до своїх морських портів.

Тому, на переконання заступника міністра, проблема продовольчої безпеки потребує політичних рішень, «то ж операція Ocean Shield в Аденській протоці дедалі частіше згадується в контексті проблеми розблокування українських портів».

Учасники конференції підтвердили свою позицію щодо засудження агресії рф проти України та наголосили на тому, що використовуватимуть свій політичний вплив на міжнародну спільноту, щоб говорити про загрози світового голоду через порушення експорту України, сприяючи створенню умов для розблокування чорноморських портів.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський повідомив під час брифінгу, що російська федерації заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн сільськогосподарських культур.

Читайте також: Агресія рф проти України вплине на 25% світової торгівлі зерном - Мінекономіки

12 травня комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян представила у Брюсселі план дій, спрямований на допомогу українському продовольчому експорту під назвою «Шляхи солідарності». У рамках цього проєкту 20 млн тонн зерна будуть відправлені з України з використанням інфраструктури ЄС менш як за три місяці.

Станом на 19 травня з початку 2021/2022 МР Україна експортувала 46,512 млн тонн зернових і зернобобових культур, з них 643 тис. тонн — у травні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-