Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Освіта споконвіку належала до категорії в першу чергу розвитку духу

Освіта споконвіку належала до категорії в першу чергу розвитку духу

Укрінформ
Самих лише знань недостатньо – потрібно знаходити моральні орієнтири та цінності, вчитися добру й справедливості

Є певна прикрість у тому, що й школи, й університети нині сприймаються більшою мірою як інструмент для здобуття документа – підтвердження отриманих знань. Освіта споконвіку належала до категорії в першу чергу розвитку духу, і з духовності вона бере своє коріння. Пригадаймо: саме з Хрещення Руси-України в 988 році на наших землях почалася розбудова шкіл, і перші освітні заклади діяли при храмах і монастирях.

Освіта покликана підготувати молоду людину до життя у великому світі. Та для того, щоби стати гідною людиною, самих лише знань недостатньо – потрібно зростати духовно, знаходити моральні орієнтири та цінності, вчитися добру та справедливості.

Господь наш Ісус Христос під час Свого земного шляху «учив і проповідував» (Мф. 11: 1). Та Він навчав не якихось тимчасових наук, але іншої, більшої науки – любові, з якої все зростає і все походить.

Наслідуючи нашого Небесного Учителя, сучасні вчителі, зрощуючи молоде покоління, мають ділитися не лише знаннями, а й життєвою мудрістю, допомагати в пошуку свого місця у світі, встановлювати у душах учнів духовні дороговкази-орієнтири, які приведуть їх до Істини. І навчати добрих справ потрібно не лише словами, а й вчинками, як це робив Спаситель: «Бо Я дав вам приклад, щоб і ви робили так само, як Я зробив вам» (Ін. 13: 15).

Бажаю кожному школяреві та студентові у цьому навчальному році, аби ви не лише поповнили скарбницю знань, а й зросли духовно – завдяки власній наполегливій праці та гідним наставникам. А вчителям бажаю сил і наснаги у вашій непростій та відповідальній праці. Нехай благословить вас Господь!

#Церква_з_тобою

Митрополит Епіфаній
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-