Стартує перший KYIV BOOK ART FEST: незвичний формат і цікаві події

Стартує перший KYIV BOOK ART FEST: незвичний формат і цікаві події

Укрінформ
Перший київський міжнародний книжковий артфестиваль KYIV BOOK ART FEST (Kyiv BAF) – 2021, який відбудеться 28-30 серпня, має допомогти поліпшити ситуацію у книговидавничій галузі.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповіли організатори.

Президент Асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, наголосив, що за півтора року карантинних обмежень чверть книгарень у країні припинили своє існування, а ті з них, які відкрилися, не можуть досягти попередньої відвідуваності.

“Не всі книгарні витримали жорсткий локдаун, і минулого року 48 книгарень з трохи більше ніж 200 по Україні зачинилися. І як один із виходів із цієї ситуації ми бачимо саме в таких заходах, як BOOK ART FEST, Книжковий арсенал, Форум видавців. Це спосіб заповнити цей розрив, який виникає між видавцем, автором книги та читачем”, - сказав він.

За словами директора видавництва «Мистецтво», голова оргкомітету артфестивалю Сергія Поночовного, видавнича галузь нині перебуває у тяжкому стані, реалізувати продукцію стало дуже складно, тож у видавців з'явилася ідея провести такий фестиваль.

“Саме видавці вирішили взятися за це, тому що справа порятунку галузі — в наших руках. На виставку зібрано кошти лише видавців і немає жодної копійки від будь-кого іншого, держави чи спонсорів. Наша справа - провести фестиваль, налагодити реалізацію книжок, відновити видавничу галузь і хоча б відновити обсяги до 2014 року”, - сказав Поночовний.

Читайте також: Забужко пише новий роман, де з’являється вона сама

Водночас, за його словами, організатори розуміли, що традиційна виставка-ярмарок вже не спрацює й потрібні нові формати і для залучення людей на виставки, і форми реалізації продукції.

“Так виникла ідея зробити не просто виставку-продаж, а фестиваль. На який залучити відомих людей, виконавців, провести різні акції, щоб кожен знайшов своє місце, майданчик, книжку. Так до нас почали долучатися партнери — це “Коронація слова”, ціла плеяда акторів, виконавців — Остап Ступка, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Наталя Сумська тощо”, - розповів голова оргкомітету.

Читайте також: У Франківську стартували «Франкові читання» до 165-ої річниці письменника

Як зазначалося, програма фестивалю передбачає участь видавців усіх напрямків: художня, дитяча, науково-популярна, наукова, технічна література.

Планується книжкова експозиція за участю українських та закордонних видавництв, численні заходи культурно-мистецького спрямування: авторські читання, презентації видань, церемонії «Коронація слова», Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Книгу творять діти», концертна програма, артпроєкти, функціонуватиме дитячий креативний майданчик.

Артфестиваль проводиться за участю відомих письменників Андрія Кокотюхи, Ірен Роздобудько, Марії Морозенко, Сергія Жадана, Сергія Лазо, Олексія Кононенка та ін., художників Костя Лавра, Сергія Киянченка, Віктора Кононенка тощо.

Читайте також: «Від Брежнєва до Зеленського»: політолог Гарань представив свою книгу

Особливу увагу відведено проєкту поповнення фондів сільських бібліотек та збору і передачі книг для потреб прифронтових бібліотек.

Фестиваль організують безпосередньо видавці. Всі креативні акції (авторські читання, автограф-сесії, презентації) проводитимуться без будь-якої додаткової оплати (крім оренди окремих конференц-залів). Планується музична, творча програма за участю учасників фестивалю.

Читайте також: Обрали лауреата Міжнародної премії імені Франка – 2021

KYIV BOOK ART FEST відбудеться 28-30 серпня 2021 року у приміщенні Виставкового центру «АККО Інтернешнл» (м. Київ, проспект Перемоги, 40-Б, Парк ім. О.С. Пушкіна) під патронатом Держкомтелерадіо, за підтримки КМДА, Українського інституту книги, Національної спілки письменників України, Національної бібліотеки України для дітей.

Фото в тексті: Володимир Тарасов, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-