Виставку «White Gold Бориса Данилова. Porcellana» відкрили у Києві

Виставку «White Gold Бориса Данилова. Porcellana» відкрили у Києві

Фото
Укрінформ
У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва розпочала роботу виставка творів Бориса Данилова «White Gold Бориса Данилова. Porcellana».

Як повідомили Укрінформу організатори, експозиція презентує розписи унікальних авторських форм та італійської порцеляни «Ginori 1735».

«Представлені роботи створені спеціально для цього виставкового проєкту. Тому столична публіка та гості міста познайомляться з ними вперше. Це авторські вироби з фарфору із циклів «Сфера», «Кокон», декоративні тарелі», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, мотиви сакральної геометрії, стародавні символи – улюблені мотиви художника. Зокрема, об’ємна композиція «Сфера» містить близько 1000 символів, які нагадують знаки з алхімічних трактатів.

«Цей образ мусить нагадувати світу, звідки виникла порцеляна. Адже порцеляна – це спроба людини створити камінь природи власноруч», – зазначає Борис Данилов.

Читайте також: Виставку ескізів втрачених об’єктів монументального мистецтва відкриють у Києві

На особливу увагу заслуговують розписи чотирьох сервізів, виготовлені з італійської порцеляни «Ginori 1735» високої якості. Кожна річ унікальна, адже розписана автором в одному екземплярі без попередніх ескізів. Та найцікавіше те, що малюнки на предметах сервізу не повторюються, хоча об’єднані одним творчим задумом.

Як розповіли музейники, Борис Данилов півстоліття працює з порцеляною. Сьогодні митець є одним із кращих майстрів сучасного авторського фарфору в Україні. Експериментує з формою та кольором, декорує твори підполив’яним розписом, який, за словами митця, виглядає так, ніби вкритий шаром скла.

Проєкт створено за підтримки мецената пана Олега Дзюбяка.

Виставку «White Gold Бориса Данилова. Porcellana» відкрили у Києві / Фото: JetSetter

Кураторка виставки - Тамара Лі, мистецтвознавиця, членкиня міжнародної асоціації арткритиків AICA, UNESCO.

Виставка триватиме в музеї до 15 вересня 2021 року.

Монументальні роботи Бориса Данилова прикрашають Київський академічний театр ляльок (кераміка), Будинок митрополита Національного заповідника «Софія Київська» (три печі, виконані за автентичною технологією), кафе «Донецьк» (кераміка). Авторські роботи художника знаходяться у Національному музеї українського народного мистецтва, Національному художньому музеї України, Музеї сучасного мистецтва в м. Хмельницький, а також у багатьох приватних колекціях України, Росії, Європи, Америки та Японії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-